Impresii și fotografii de Călin Hentea

Lângă Hotelul Negresco, de cinci stele (rezervat doar clienților, nu și vizitatorilor aflători în treabă), se află Muzeul Masséna, iar pe unul din stâlpii de la intrarea în părculeț pot fi citite pe o placă comemorativă numele tuturor celor 64 de oameni uciși în oribilul și mârșavul atentat terorist din 14 iulie 2016. Este într-adevăr incredibil cum un loc de promenadă calmă și relaxantă, umbrită de palmieri și străjuită de Marea Mediterană, pe de o parte și de hoteluri pline de stele, pe partea cealaltă, poate deveni terenul unui odios carnagiu.

După un an, în Nisa, doar în Piața centrală Masséna, în gară și în aeroportul internațional mai pot fi observate patrule de câte trei militari înarmați. În rest, pe Promenade des Anglais, bătrâneii (nu doar anglo-saxoni venerabili), dar nu numai ei, stau pe băncuțe și privesc albastrul strălucitor și niciodată la fel al Mediteranei, iar cei mai tineri fac jogging. Mulți își plimbă cățelul. Unii, mai temerari, stau la soare și fac baie, sfidând pietrișul dur al plajei de care se apără cu ajutorul unor pantofi de plastic (10 Euro perechea) și al unor saltele așijderea. Alții nu se sfiesc să pescuiască, dar nu chiar în dreptul lui Hotel Negresco. Nimic nu seamănă cu falezele românești de la Marea Neagră, care transpiră încă un puternic aer sindicalist, de sorginte proletcultistă, cu covoare de cornete de înghețată, semințe, peturi și chiștoace întinse pe jos, aglomerate de copiii gălăgioși care aleargă bezmetic în umbra părintească a unor tricouri strâmte, răsfirate peste burtă în sus, deasupra unor șlapi turcești.

Dincolo de Promenade des Anglais se întinde cartierul magazinelor de lux, fără îndoială absolut necesare clienților hotelurilor cu multe stele expuse permanent cu vedere la mare. Nici un hidos paralelipiped de aer condiționat nu știrbește fațada acestor clădiri, în fața cărora se mai ivește, din cînd în când, câte o năstrușnică și veselă sculptură policromă.

În continuarea Promenadei englezilor este Quai des Etats Unis, iar la poalele Colinei Castelului (de unde priveliștea întregului Golf al Îngerilor de pe Coasta de Azur este amețitor de frumoasă), turistul global descoperă un impresionant memorial de război, în fața căruia i se cere pur și simplu doar respect.

Desigur, doamnii și doamnele zilelor noastre nu mai poartă complicatele, elegantele, și probabil incomodele costume de la începutul secolului XX, vizibile în cărțile poștale de epocă, dar cu siguranță magia plimbărilor pe această promenadă a rămas aceeași.

 

Intre Promenade des Anglais si Quai de Etats Unis

Batranei si tinerele la aerosoli

Muzica in aer mediteranean

O plaja plina doar cu pietre

Fotografiind largul Mediteranei

Monumentul centenarului in anii interbelici

Monumentul centenarului in prezent

Hotelul Negresco de cinci stele

Luxul nu inseamna scortosenie ci si o pata de culoare

Doua statui care te relaxeaza si te fac sa zambesti

Placa comemorativa in memoria celor ucisi la 14 iulie 2016

In caz de nevoi omenesti, intrarea este 50 de centi

Hotelul Negresco este in centrul Promenadei

Golful Ingerilor vazut de pe Colina Castelului

Loc suficient de plimbare chiar si in plin sezon

Colina castelului dinspre Quai des Etats Unis

Pe Colina se poate urca pe jos sau cu un lift gratuit

Iahturile din portul Lympia

Pe Promenada, respect pentru memoria eroilor cazuti

Promenada dinspre Colina Castelului