Vă invităm la Cuhnie, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului la expoziția Shape(s)” semnată Dragoș Neagoe, curatoriată de Raluca Băloiu

Expoziţia poate fi vizionată până în data de 5 decembrie 2017

Shape(s)

Sculptura lui Dragoş Neagoe asimilează lecţia formei din clasicism, se inspiră din modernitate şi se dezvoltă pe coordonate postmoderne. În expoziţia Shape(s) sunt surprinse etapele deconstrucţiei, discursul artistic poate fi citit ca alterare a formei sau a tradiţiei sculpturale în interiorul unei culturi postmoderne. În parcursul artistic din expoziţia lui Dragoş Neagoe identificăm recuperarea formei clasice accesate prin intermediul memoriei culturale (artistul îşi stabileşte foarte clar reperele care aparţin unor perioade diferite, de la Michelangelo Buonarroti, la Alberto Giacometti şi Jannis Kounellis), dar şi prin recursul la memoria socială, prin asumarea rolului de apicultor, în care se regăseşte de opt ani. Expoziţia lui D. Neagoe reprezintă o formă de discurs protestatar îndreptat împotriva utilizării insecticidelor extrem de toxice din apicultură. Utilizarea acestora duce la înregistrarea fenomenului depopulării familiilor de albine şi la un grad ridicat al mortalităţii în rândul familiilor de albine (din punct de vedere statistic, în România, acest fenomen a afectat în 2016, 85% din familiile de albine).

Dragoş Neagoe îşi construieşte obiectele sculpturale din insectare, dezvoltând veritabile compoziţii din albine. Tot alfabetul vizual care alcătuieşte realitatea apicultorului – stupi, faguri, albine – este transpus în obiecte sculpturale, în basoreliefuri sau în instalaţii. D. Neagoe se apropie de natură, aşa cum şi-au imaginat antecesorii săi, un Jannis Kounellis sau un Giuseppe Penone, în arte povera. Prin colectarea albinelor, plasarea lor pe lamele şi expunerea la microscop, D. Neagoe preia rolul unui cercetător care îşi prezintă colecţia de albine, sub forma unui „wunderkammer” (cabinet de curiozităţi), des întâlnit în arta secolului al XIX-lea.

Activitatea de colectare a lui D. Neagoe este legată de memorare, Walter Benjamin definea colectarea ca manifestare profană a proximităţii şi una dintre cele mai convingătoare forme de practicare a memoriei. Pentru scriitorul german, actul de colectare resuscitează memoria prin obiectele pe care le păstrează colecţionarul. D. Neagoe colectează stupi, faguri, vestigii de albine pe care le plasează sub formă de matcă (în alcătuiri de 4000 de albine lipite una lângă alta). Colecţia lui D. Neagoe este expusă sub forma obiectelor-instalaţii, dar se regăsesc plasate şi în acvarii şi basoreliefuri, sub forma unor obiecte muzeale. Astfel, discursul curatorial dezvoltă două direcţii prin care obiectul artistic relaţionează cu spaţiul, pe de-o parte galeria de artă, iar pe de cealaltă parte, spaţiul muzeal, care limitează sau creează deschidere, în funcţie de contextul cultural în care se plasează.

Raluca Băloiu, octombrie 2017

Dragoș Neagoe trăiește și activează în București, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția sculptură. A absolvit cursurile de sculptură ale Universității de Arte București, clasa Vasile Gorduz și Adrian Pârvu (2002, licența; 2004, masteratul). În perioada 2005-2008 a urmat un curs intensiv de restaurare-conservare pe patrimoniu mobil. D. Neagoe a susținut expoziții în cadrul Arte în București (unde a fost premiat în 2016 cu premiul III pentru lucrarea ”Orice viață contribuie la istorie”), a avut expoziții personale la Galeria Funnel Contemporary Art şi la Galeria Simeza, la Galeria ArtYourself, a fost nominalizat la Salonul Arte în București la Premiul pentru Sculptură. Este membru al grupului NEURON cu care a susținut expoziții în diferite locuri (Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Mogoșoaia). D. Neagoe a susținut expoziții de grup la galeriile Artmark și a avut comenzi publice: bustul lui ”Nicolae Crevedia” din comuna Crevedia Mare și monumentul ”Sfântul Gheorghe” din comuna Vânătorii Mici. În perioada 2012-2013 a susținut cursuri intensive de apicultură la ICDA București, cu specializarea în Franţa (2015).

Evenimentul este organizat de CCPB şi Primăria Bucureştiului

Evenimentul este susţinut de colecţionarul George Şerban şi de Casa de Avocați Șerban & Asociații