Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Academia de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul de Istorie al AȘM, Institutul „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău şi alte instituții partenere organizează, marţi, 21 noiembrie 2017, Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”.

Şedinţa plenară a Conferinței se va ţine în fostul Palat al Sfatului Ţării (actualmente, blocul de studii al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, str. Alexei Mateevici, 111), începând cu ora 9.00, după care conferinţa îşi va desfăşura lucrările în sălile de studiu ale Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova (str. Alexei Mateevici, 60).

Acum o sută de ani, pe data de 21 noiembrie 1917, la Chișinău, s-a întrunit în ședință solemnă primul organ legislativ al populației Basarabiei. Constituit în mod democratic, reprezentând toate păturile sociale, orientările politice, reflectând componenţa naţională a populaţiei Basarabiei, Sfatul Ţării a asigurat perspectiva de dezvoltare democratică a acestui ţinut şi a zădărnicit tentativele de anarhizare și instaurare în Basarabia a terorii roșii. Evenimentul a fost unul crucial pentru destinul de viitor al Basarabiei.

La Conferinţă vor participa istorici din România, Republica Moldova, Lituania, Ucraina şi Rusia.

În cadrul aceleiaşi manifestări, va fi prezentată o expoziţie de fotografii şi documente de epocă, pregătită de Parlamentul Republicii Moldova cu suportul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.