DOT FEVER.FUTURE MEMORIES

Dot Fever. Future Memories este o instalație site-specific realizatăîn cadrul unui eveniment de tip open studio și creată cu scopul de a oferi o experiență perceptivă intensă, aproape psihedelică prin atmosferă.Receptarea instalației și a lucrărilor care o compun implică atât o percepție organică a lucrărilor și a spațiului în care acestea dialoghează vizual, cât și o percepție cerebrală a legăturilor estetice, temporale și conceptuale între lucrări în cadrul atelierului.

Miza expoziției este de a scoate receptorul din zona de confort și a previzibilului unui vernisaj de artă, aceasta problematizând raportul subiectiv care se stabilește între spațiul de expunere și lucrări. Dot Fever. Future Memories chestionează conexiunile dintre spațiul expozițional convențional, instituționalizat și cel neconvențional, creat contextual, dintre lucrări de artă contemporană și lucrări de secol XVIII-XIX. Atelierul de lucru al artistului devine un cadru de relaționare dintre patru lucrări: două lucrări istorice și două lucrări de artă contemporană, închegând un dialog dintre vechi/nou, cadru oficial/neoficial, anonimitate/autor cunoscut, tradițional/contemporan, și nu în ultimul rând dintre trecut/prezent și un posibil viitor. Statutul obiectelor și al spațiului în care acestea gravitează,se retrasează în mod particular prin experiența perceptivă creată.

Dot Fever. Future Memories alătură o pictură în ulei anonimă reprezentând un portret de bărbat de secol XIX, cu o placă de gravură de secol XVIII atribuită lui Jacques-Firmin Beauvarlet, realizată după picturaLa Famille du Fermier de Jean Honore Fragonard și două lucrări contemporane concepute în dialog cu aceste lucrări istorice, având ca puncte de pornire subiectele lor, însă reinterpretate într-o formulă contemporană. Astfel, se conturează un fir roșu de interpretare și analiză despre percepțiaasupra artei plastice și a evoluției ei în timp, văzută printr-un filtru subiectiv- cel al artistului- și expusă într-un cadru voit improvizat.

Scopul instalației este de a oferi o alternativă de receptare stereotipurilor aplicate a ceea ce o expoziție ar trebui să presupună și a regulilor la care aceasta se subordonează.Dot Fever. Future Memories devine astfel o invitație la un hedonism vizual și în același timp o provocare de a pune sub semnul întrebării statutul relativ al lucrării de artă plastică.

Expun: Ada Muntean & Mathias Bar

(cele 2 lucrări vechi fac parte din colecția personală a lui Ernő Versánszky)