Text și fotografii de Călin Hentea

O știre culturală din „Cotidianul”, al cărei conținut a fost preluat ad-litteram de pe site-ul ICR Lisabona, anunța că Joana Vasconcelos – cel mai important artist vizual portughez, va veni în România. Totul a pornit de la întâlnirea dintre președintele ICR, Liliana Țuroiu, însoțită de directorul ICR Lisabona, Daniel Nicolescu și răscolitoarea artistă lusitană (născută la Paris în 1971). Discuția, pornind de la un program de mobilitate al ICR, a avut loc în fabulosul atelier de 1500 mp din Lisabona al artistei care în 2005, la Bienala de la Veneția, a uimit lumea cu a sa lucrare „Mireasa”, care era un uriaș candelabru construit din 25 000 de tampoane OB. Chiar și lucrările expuse în 2011 în Palatul de la Versailles nu au fost lipsite de unele controverse.

Cum anume se va concretiza acest program de mobilitate al ICR, care ar urma să antreneze mai mulți artiști plastici români, și când o vom vedea pe celebra Joana Vasconcelos și mai ales tulburătoarele sale opere, la București, rămâne de văzut în 2018.

Până atunci, iată o serie de fotografii făcute în expoziția Joanei Vasconcelos de la Palatul Ajuda din Lisabona, în aprilie 2013. Ele dezvăluie remarcabila originalitate și amplitudine a creațiilor (sculpturi, instalații, țesături, dantelărie, etc) mereu surprinzătoare și percutante, cu reverberații feministe, dar și politice, ale acestui artist.