Muzică pentru toți prin bucuria cântatului și prin mișcare

Seminar cu metoda Kodály

În perioada 10-12 octombrie 2017 Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit Seminarul Kodály Institute moves to Bucharest. Muzică pentru toți prin bucuria cântatului și prin mișcare.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Muzică Liszt Ferenc – Institutul Kodály din Budapesta a organizat aceste cursuri în vederea promovării metodei de predare a muzicii pentru toate vârstele, denumită Metoda Kodály, inclusă în lista patrimoniului cultural UNESCO. La seminar au fost invitaţi muzicieni profesioniști, pedagogi de grădiniță și școală generală, profesori de muzică și studenți – viitori pedagogi, interesați de cultura muzicală maghiară și de această metodă de predare a muzicii, aplicată din Japonia până în Statele Unite ale Americii.
La cursurile având limba de predare engleza s-au înscris peste cincizeci de pedagogi, dirijori amatori, printre cei interesaţi aflându-se şi muzicologi, compozitori și psihologi care cred în efectele pozitive ale concepţiei pedagogice a lui Kodály Zoltán, potrivit căruia „Muzica este hrană sufletească și ea nu poate fi suplinită cu nimic…”, respectiv: „Cântatul și muzica trebuie predate la școală în așa fel încât să nu devină un chin, ci o bucurie pentru copii, și să le trezească acestora setea pentru o muzică mai nobilă…”.
Cursurile au fost susţinute de către profesori cu mare experienţă în domeniu, din cadrul Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta – Institutul Kodály: Dr.SZABÓ Orsolya – pian, muzică şi mişcare; Dr. BENEDEK Mónika – solfegiu, dirijat coral, şi PLATTHY Sarolta – pedagogie muzicală. Programul a fost bine structurat, de-a lungul celor trei zile participanţii au avut ocazia să cunoască mai profund metoda Kodály în cadrul cursurilor de metodologie şi solfegiu, iar în afara acestor două materii au putut opta între dirijat coral şi cunoaşterea metodei Szo, care transpune metoda Kodály în interpretarea instrumentală.

Participanţilor care au frecventat toate cursurile li s-au oferit diplome în cadrul festivităţii de închidere a seminarului organizate la Institutul Balassi din Bucureşti, când tânărul pianist clujean NAGY Gergő a susţinut un recital extraordinar, având în program lucrări de Brahms, Bartók şi Orbán György, iar corul seminariştilor a interpretat o lucrare corală de Kodály Zoltán.

Seminarul a avut loc în cadrul Anului Kodály, declarat ca atare și de UNESCO drept recunoaștere a întregii activități a compozitorului, etnomuzicologului și pedagogului maghiar Kodály Zoltán, de la a cărui trecere în nefiinţă s-au împlinit, pe 6 martie a.c., o jumătate de secol, iar pe 12 decembrie vom aniversa 135 de ani de la naşterea sa.