5 octombrie – 9 decembrie 2017

Biserica Lutherana
Str. Luterana nr. 2, 010162 Bucharest, Romania

Otto Dix – Evanghelia după Matei

Biserica Evanghelică C.A. București găzduiește în cadrul manifestărilor dedicate Jubileului de 500 de ani de la demararea Reformei (Martin Luther – 1517) o nouă expoziție cu temă religioasă.

”Evanghelia după Matei” prezintă o colecție de 31 de litografii originale editate de Käthe Vogt Verlag la Berlin în anul 1960.
Otto Dix, (1891 Gera – 1969 Singen) este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai expresionismului german. S-a făcut cunoscut în anii 20 ai secolului trecut datorită lucrărilor sale cu tentă critică la adresa societății – tema principală a acestora, bazată pe experiența frontului din cadrul Primului Război Mondial, fiind protestul față de răul pe care oamenii îl fac unii altora. Otto Dix a fost fondatorul și liderul mișcării artistice pseudo-expresionistă ”Neue Objektivität” (Obiectivitatea nouă) în care se încadrează lucrări ce alătură motivelor realiste o critică socială cinică cu tentă caricaturală.
Profesor la Academia de Artă din Dresda începând cu anul 1927 și membru al Academiei Prusace (1931), Otto Dix a fost un opozant al politicii național-socialiste germane. Sistemul nazist a catalogat lucrările sale drept ”degenerate”, motiv pentru care o mare parte dintre acestea au fost confiscate, iar artistului i-au fost retrase atât titlul academic, cât și cel de profesor universitar.
În pofida statutului său de ateu auto-declarat, Otto Dix s-a aplecat intens asupra temelor biblice. A considerat Biblia ca fiind o ”carte de istorie minunantă” ce trebuie citită cuvânt cu cuvânt și tratată cu seriozitate. În pofida acestui fapt, din ilustrațiile ”Evangheliei după Matei” reiese o profundă evlavie și o încredere absolută în Dumnezeu Salvatorul. Mesia cel așteptat a venit pentru a se sacrifica pentru toți oamenii. Nu întâmplător, seria lucrărilor începe cu ”Abraham și Isaac” – ca simbol al încrederii absolute a fiului ce se ridică peste ascultarea oarbă a tatălui. Impresionantă este și descrierea brutalității uciderii pruncilor din ”Masacrul inocenților” în care călăii lui Irod poartă uniforme naziste.
Otto Dix descrie Evanghelia după Matei ca o relatare istorică pe care o așează în lumina unei aspre critici sociale.

Mai mult despre Otto Dix: https://de.wikipedia.org/wiki/Otto_Dix.

Expoziția este organizată în colaborare cu galeria de artă Merkur (colecționar Thomas Emmerling). Thomas Emmerling este inițiatorul ”Muzeului Mobil de Artă” și în același timp, proprietarul lucrărilor prezentate. În colecția sa se află însemnate creații ale unor artiști importanți: Martin Schongauer, Matthias Grünewald, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dalí, Joan Miro ș.a.

Intrare: 12 Lei