SUVEICA – Port şi transPORT

Vineri, 6 octombrie, ora 18, a avut loc la Muzeul de Arta Comparata,  vernisajul expoziţiei „Suveica – port şi transPort”, un proiect colaborativ, o instalaţie de artă, care spune povestea unui artefact ţărănesc pe cât de simplu, pe atât de universal – SUVEICA.

Expozitia reuneşte artişti precum Elisabeth Ochsenfeld, Ioan Burlacu, Maxim Dumitraş şi Ioana Palicica.

Curator:Maxim Dumitras

Lansare de carte, FLORIN TOMA,”Tablouri văzute dintr-o parte”, Editura Ad Libri, Bucureşti, 2016 si ION BARBU cu ,,Pasaje poetice” prezinta Camelia Toma.

La sectiunea film, Alina Zara Prunean va prezenta filmul, Suveica mamei Ruta. ‘’

În toate mitologiile lumii, țesutul este asociat structurii și mișcării universului iar țesătorul este demiurgul. Țesutul înseamnă creație iar suveica, instrumentul care o desăvârșește, împrumută sacralitate. Firul, războiul de țesut, fusul, furca nu sunt altceva decât metafore ale sorții. Vorbesc despre urzeala lumii, firele destinului, Moirele, Marile Zeițe, țesătoarele sacre care închid și deschid la nesfârșit ciclurile din viața omului, ale anotimpurilor, ale cosmosului.
Colecția experimentală „Port și transport” se bazează pe transformarea obiectelor folosite în meșteșugurile noastre populare în accesorii care au devenit rapid apreciate și purtate și în afara granițelor țării. Multe dintre elementele folosite sunt obiecte din lemn ce au alcătuit războiul de țesut (suveică, fus, opritori), dar și bucăți de țesături și cusături vechi, colecția adresându-se femeilor îndrăznețe, moderne și în același timp pasionate de valorile noaste populare.
Cilclul de lucrari PORT si transPORT vor intruchipa „naveta“ gandului din cultura in cultura .
Suveica Mamei Ruță – un obiect românesc, autentic, cu care se țese pânza în război, despre care s-a scris că ar fi “cea mai faimoasă suveica din lume, după cea a Penelopei”. „Suveica Mamei Ruță în jurul lumii” este tot mai des catalogat de mass-media ca „unul dintre cele mai duioase proiecte internaționale de călătorie”. Pentru că acest proiect împlinește o dorință, dorința Mamei Ruță din Mândra (Țara Făgărașului, Transilvania, România). Nepoata ei, Alina, a trimis suveica bunicii prin lume, pentru a țese o poveste fascinantă și pentru a vedea -așa cum și-a dorit mereu bătrâna cu ochi blânzi și mâini de aur, însă nu a apucat niciodată – ce e dincolo de granițele satului în care a trăit toată viața și în care a țesut trăistuțe. Călătoria suveicii a început în 2008 iar astăzi are în portofoliu aproape 1 milion de km.

Expozitia este deschisa in perioada 6 oct.- 1 noiembrie 2017.

Evenimentul a fost organizat sub egida Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Manager Alexandru Gavrilas.