Comunicat de presă
Centrul de Cultură şi Artă al Județului Sălaj invită iubitorii de artă din Zalău în data de 9 octombrie 2017, ora 18, la Galeria de Artă a Centrului, pentru a vernisa împreună expoziţia cu lucrările realizate de artiştii plastici participanţi la cea de a VI-a ediţie a Taberei de Pictură din cadrul Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, care s-a desfășurat în cursul lunii iulie a acestui an, la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.
Cu această ocazie, se va lansa și catalogul ediției, tipărit în condiții grafice foarte bune, sub sigla Editurilor „Limes” din Cluj-Napoca și „Caiete Silvane” din Zalău.
Acest eveniment este inclus în cadrul Festivalului MUZAFEST 2017.

Expoziție de pictură
HORTUS CLOSUS. TOPOGRAFII EDENICE
Vernisaj: 9 octombrie 2017, ora 18
Galeria Centrului de Cultură şi Artă al Județului Sălaj
Piața 1 Decembrie 1918, nr. 11, Zalău
Vor fi expuse lucrări de pictură realizate de artiștii participanți la cea de a VI-a ediție a Simpozionului internațional de arte vizuale „Arta în grădină”, desfășurat la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.

Expun: Cornel Ailincăi (Cluj-Napoca) / Andrei Câmpan (Cluj-Napoca) / Irina Golovanova (Moscova) / Adina Mocanu (Bistrița) / Ioan de Moisa (Cluj-Napoca) / Iuriy Protasov (Moscova) / Liviu Suhar (Iași) / Mariana Șerban (Târgu Mureș) / Radu Șerban (Cluj-Napoca).

 

Aflată la cea de a VI-a ediţie, Tabăra de Pictură din cadrul Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, se desfăşoară în acest an sub genericul „Hortus closus. Topografii edenice”. De șase ani, în fiecare vară, la Grădina Botanică din Jibou se întâlnesc pictori din centrele artistice importante din țară. Aici ei se documentează, creează, schimbă idei şi impresii și intră în comuniune cu un loc privilegiat, care nu are nimic în comun cu viața citadină tumultoasă. De ce în Grădină? Pentru că se poate, ar fi un răspuns simplu şi adevărat. Pentru că sunt persoane care înțeleg și apreciază ceea ce fac artiştii, și pentru că sunt instituții care, prin susținerea Simpozionului, investesc în actul cultural contemporan.
În vara acestui an, Grădina Botanică din Jibou a fost din nou locul de creaţie a şapte artişti plastici profesionişti, nume importante ale artei contemporane româneşti: Cornel Ailincăi, Liviu Suhar, Adina Mocanu, Mariana Şerban, Radu Şerban, Andrei Câmpan, Ioan de Moisa. Lor li s-au adăugat doi artişti plastici din Moscova, Irina Golovanova şi Iuryi Protasov. Curatorul expoziţiei a fost criticul de artă Ramona Novicov, iar directorul şi organizatorul taberei a fost pictorul Radu Şerban. Majoritatea lor, în afară de calitatea de artiști, sunt și profesori la școli, licee și universități de artă.
Domnul Cornel Ailincăi, profesor dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, este un nume cunoscut în cercurile intelectuale și artistice din țară și străinătate. Domnia sa este mentorul Școlii de Ceramică de la Cluj și preşedinte al Fundaţiei de Ceramică CERAMART. A participat la simpozioane, conferințe și workshop-uri în Europa și Canada și a scris cărți de referință, care se regăsesc în majoritatea bibliografiilor tezelor de doctorat din domeniul artelor vizuale. Posesor al unei mirabile bogății de lumi interioare, Cornel Ailincăi s-a lăsat sedus cu grație de efluviile limpezi ale grădinii din Jibou. Acorduri subtile, traversate de lumină, au conturat peisaje evanescente, consonante cu grădina din Giverny a lui Monet.
Pentru prima dată, în tabăra de la Jibou participă un artist reprezentativ al școlii de pictură de la Iași. Liviu Suhar nu este numai un pictor original și prolific, ci și un profesor universitar care, prin funcțiile pe care le-a deținut în cariera sa, a contribuit la jalonarea și definirea învățământului artistic superior de după 1990 din România. Domnia sa a imortalizat prezența impozantă a castelului baroc, a arborilor viguroși, a leilor de piatră ai grădinii și a scenografiei peisajere, repere fixate cu tuşe puternice şi contururi limpezi.
Adina Mocanu a studiat pictura la Iași, avându-l profesor pe Adrian Podoleanu. A organizat expoziții personale și a participat la multe expoziții de grup în țară și străinătate și la simpozioane de artă. Este profesor la Liceul de Artă din Bistrița. Picturile ei celebrează potențialitatea vitală pe care o conțin răsadurile, transcriind poetic conglomeratul de semințe ce eliberează energiile pământului în aerul vibrant al grădinii.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, secția grafică, Mariana Șerban este o artistă ce folosește cu dezinvoltură atât tehnicile specifice graficii, cât și pe cele ale picturii. Din anul 2004 este profesor la Liceul de Artă din Târgu Mureș. Picturile ei nu cunosc înserarea, peste regatul ei vegetal se aștern, în loc de rouă, picuri colorați ce par a fi pufuri de păpădie suflate de boarea dimineții.
Ioan de Moisa este un tânăr artist, antreprenor și un mereu călător. Caută locuri și oameni din lumea întreagă, care-i servesc drept motive pentru arta pe care o practică. Asemeni lui Peter Pan, el stăpânește, cu grație şi umor, întreg regatul vegetal. Din aburii violeți ai nopții, ca un magician jucăuș, el face să apară, prin efecte de ceață și oglinzi, paznicii seculari ai grădinii, transformând leii cenușii ai zilei în creaturi misterioase.
Andrei Câmpan provine dintr-o familie de artiști din Cluj-Napoca. Pictor rafinat și subtil, abordează cu predilecție în creația sa tema peisajului. La Jibou, el a transfigurat întreaga grădină din Jibou într-o Toscană imaginară, evocată cu fior nostalgic. Maeștrii trecentiști și-au făcut simțită prezența prin limpezimea ireală a atmosferei picturale.
Dintre toţi pictorii, Radu Șerban e cel mai aproape de realitatea Grădinii, căci s-a născut și a crescut în imediata ei proximitate. Naturile sale diafane par a surprinde momentul iminent al Creației, când Duhul plutește deasupra apelor, indecis asupra felului în care va plăsmui lumea. Pentru Radu Șerban, transparenţele picturale sunt expresia felului subtil și delicat cu care un artist trebuie să se apropie de spectacolul miraculos al creației.
La fel ca în ultimele ediții, și în acest an tabăra a avut plăcerea de a găzdui doi artiști din afara granițelor țării, tocmai de la Moscova. Iuryi Protasov are o formație de arhitect și pictor, fiind inițiatorul și directorul unei școli de artă din Moscova. Irina Golovanova este profesor al Universității Pedagogice din Moscova, Departamentul de Arte Plastice, deține un doctorat în Metode și Tehnici de Predare a Artei. În pictura ei, vegetația este stilizată prin aplicarea unor reducții de factură decorativă și geometrică.

Evenimentul se bucură de sprijinul următoarelor instituții și organizații:
CENTRUL DE CULTURĂ ȘI ARTĂ AL JUDEȚULUI SĂLAJ
CENTRUL DE CERCETĂRI BIOLOGICE JIBOU
PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL JIBOU
ASOCIAȚIA PRIETENII GRĂDINII BOTANICE
ASOCIAȚIA INCEPTUS ROMÂNIA

Detalii despre Simpozion:
www.SimpozionulArtaInGradina.ro
https://www.facebook.com/SimpozionulArtaInGradina
https://hortusclosusblog.wordpress.com/
Catalogul online al Simpozionului, ediția a VI-a, 2017:

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.