„Vânătoare de fluturi” Gheorghe Ilea – Andor Kőmives 

Galeria Arcade 24 Bistrița

Vernisaj 22 iunie ora 18:00

Curator: Oliv Mircea         

Invitat: Ioan Sbârciu

 

          Uniunea Artiștilor Plastici/Bistrița, Galeria ARCADE 24 a U.A.P.R. din Bistrița ( Piața Centrală nr. 24 )  în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă  al Județului Sălaj, vă invită joi 22 iunie ora 18 la vernisajul expoziției pictorilor GHEORGHE ILEA și ANDOR KÖMIVES – VÂNĂTOARE DE FLUTURI.

Curatorul expoziției Oliv Mircea, amfitrionul evenimentului și invitatul celor doi pictori, pictorul Ioan Sbârciu vor desluși misterul acestei expoziții care dezvăluie amintirile în dialog ale lui Gheorghe Ilea și ale lui Andor Kὅmives. Nucleul ficțional postmodernist pornește în urmă cu peste patruzeci și cinci de ani de la o întîmplare care s-a petrecut aievea. Cei doi adolescenți, elevi ai profesorului Ioan Sbârciu la acea vreme, elevi ai Liceului de Artă din  Cluj, hotărăsc să facă o expediție nocturnă în afara Bastiliei/Internat în care erau obligați să își petreacă tot împreună zilele și nopțile ca și cum ar fi victime ale unui regim concentraționar semideschis pentru a avea experiențe terifiante în lumea de alături. Ezitarea, rezistența, banalitatea, fantasticul dislocat, fantezia trăirii îi pune acum în situația, după patruzeci și cinci de ani de la acele evenimente, să evoce istoria apocrifă a acelor clipe de entuziasm anomic și creator. Un mod de a-și evoca auto-bio-grafia. Scrisori, mașinării, heteroglosie, scurtcircuite, ilustrații și antiilustrații, carnaval, texte schizoide, ficțiuni în abis, personaje în căutarea propriului lor autor; toate aceste procedee și încă multe altele sunt convocate pentru a reface arsenalul unei lumi căreia i se dezvăluie regresul spre infinitul amintirii și al memoriei.

Procedeul alegoriei care se compune după modelul asamblajului iconic și textual este evident pentru privitorul avizat al acestei expoziții.  Vânătoare de Fluturi, expoziția pictorilor Gheorghe Ilea și Andor Kὅmives va rămîne la Bistrița în expunere pînă la data de 21 iulie 2017 și apoi va pleca la Zalău pentru a fi expusă în toamnă în Galeria Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj.

Expoziția se bucură, la Bistrița, de un catalog întocmit de organizatori și supravegheat cu multă atenție de autori. Deasemeni expoziția se bucură de asistența Centrului Cultural Municipal Bistrița  și de autoritatea deontică a Universității de Artă și Design din Cluj.