5 mai-31 mai 2017
 
THE BLINDSPOT
Prima expoziție de autor a Biancăi Mann, la Mobius, reprezintă o continuare a explorărilor artistei în interiorul straturilor care dau formă identității individuale, temă care marchează începutul carierei lui Mann, așa cum se poate constata cu ușurință în seriile anterioare de lucrări, Persona și Amorphos.
The Blind Spot este o călătorie care începe cu o mască – un mulaj al feței artistei, turnat în rășină sau bronz, în care ochii apar închiși calm, în fața lumii; ca niște uși închise – multiplicate la infinit – ce separă realitatea exterioară de cea interioară. Rezultatul e tulburător și în măsură să stârnească o reacție complexă în mintea privitorului, întrucât multitudinea de identități ce compun corpul sculpturilor lui Mann pătrunde la nivele de adâncime în sinele fiecărui individ. Destinația finală a călătoriei coincide cu descoperirea adevăratei identități. Sfâșiată de spectrul rolurilor impuse de societate, de mediul domestic, sau pur și simplu de tensiunile interioare, identitatea unui om devine scena pe care diferite personaje pozează în diferite ipostaze și joacă diverse roluri, purtând aceeași mască. Afirmația artistică din spatele lucrărilor lui Mann invită la o citire atentă a multitudinii posibilităților conceperii ființei umane ca „piesă în desfășurare”. Efectul este fascinant, întrucât fiecare sculptură pare să conțină o amplă colecție de proiecții ale aceleași entități.
„Când începem să privim ființa umană ca pe un spectacol de teatru, atunci înțelegem că o mască duce la altă mască, nicidecum la esența autentică și neschimbătoare a sinelui. Unul echivalează cu mai mulți”. (Philosophy, Art and the Specters of Jacques Deridda, Gray Kochhar-Lindgren) – Mobius Gallery
Foto credit: Delia Dobrescu si Tudor Isac