Academia Română va expune în data de 20-21 mai 2017, în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, statueta “Cap de copil” realizată de Constantin Brâncuşi. Lucrarea va putea fi văzută la Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici” al Academiei Române, din strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 3, vreme de 10 ore, în intervalul 16:00-02:00. Intrarea este liberă şi se asigură ghidaj de specialitate.

Statueta a fost realizată de Constantin Brâncuşi în perioada sa pariziană de creaţie şi atestă stilistic influenţa pe care Auguste Rodin a exercitat-o asupra tânărului sculptor român. Iniţial, lucrarea – bronz patinat, datat 1906, de mici dimensiuni (36 x 26 x 8 cm) – a aparţinut colecţionarului Victor N. Popp, care a obţinut-o la Paris, la scurtă vreme după organizarea unei subscripţii în favoarea sculptorului, aflat la acea vreme în condiţii economice precare.

În 1956, când a fost expusă în cadrul expoziţiei omagiale la Muzeul de Artă al României, ea figura deja în colecţia George Oprescu. Academicianul G. Oprescu a donat Academiei Române locuinţa sa din str. Clunet, nr. 16, împreună cu o valoroasă colecţie, între obiectele de artă numărându-se şi statueta lui Constantin Brâncuşi.

Expunerea acestei lucrări la Noaptea Muzeelor 2017 anticipează deschiderea Muzeului de Artă “Acad. G. Oprescu” al Academiei Române, la finele acestui an, după încheierea lucrărilor de restaurare executate la imobil.

Statueta “Cap de copil” este una dintre puţinele lucrări ale lui Constantin Brâncuşi aflate în România, fiind înscrisă în categoria “Tezaur” a Patrimoniului Naţional Mobil (2013/24.01.2005. Ea va reintra în circuit expoziţional public odată cu inaugurarea Muzeului de Artă “Acad. G. Oprescu” al Academiei Române.