AFISFINALCotroceni_2

Sfinții Martiri Brâncoveni

– o icoană dincolo de timp – a doua ediție a Simpozionului Internațional de Iconografie

–  atelier internațional de pictură deschis publicului (12-15 mai, 9:00 – 17:00)

masă rotundă ICOANA NOUĂ (vineri, 16 mai, ora 11:00)

–  vernisaj expoziție (sâmbătă, 17 mai, ora 18:00)

Librăria Bizantină în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni organizează a doua ediție a simpozionului internațional de iconografie Sfinții Martiri Brâncoveni – o icoană dincolo de timp. Închinat pomenirii a 300 de ani de la martiriul  Sfinților Brâncoveni, evenimentul se va desfășura în perioada 12-17 mai la Muzeul Național Cotroceni din București, invitând 12 pictori iconari renumiți din mai multe țări ortodoxe și din Sfântul Munte alături de reprezentați de marcă fie din domeniul iconografiei, fie din acela teologic și cultural.

Simpozionul va fi alcătuit din trei componente – atelier de pictare icoane, masă rotundă și expoziție. Pe durata celor patru zile de atelier, între orele 9 și 17, participanții invitați vor realiza o icoană al cărei subiect se va înscrie temei de anul acesta a simpozionului. Publicul va avea acces pe toată durata desfășurării.

Atelierul va fi urmat vineri, 16 mai ora 11, de o masă rotundă cu tema Icoana Nouă și sâmbătă, 17 mai ora 18, de vernisajul expoziției.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 25 mai și va alătura icoanelor noi, realizate în cadrul simpozionului, alte mărturii ale participanților – icoane menite a contextualiza mai bine demersul fiecăruia.

————————————-

Declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept an comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, anul 2014 reprezintă o perioadă importantă în cadrul spațiului creștin ortodox.

Astfel, contextul specific în care plasăm inițiativa noastră este pe de o parte cel general cultural românesc, iar pe de altă parte cel specific iconografic ortodox contemporan. Așa cum există un public participant consecvent ca și o nevoie permanentă a individului contemporan de a-și regăsi reperele, tot astfel există iconari care, respectând buna rânduială a canonului bizantin, înțeleg să-și asume acest canon ca pe o căutare permanentă, profundă și mărturisitoare. Există, pornind din aceste foarte schematic descrise resurse, tendințe variate de a identifica și dezvolta proiecte pe termen lung, venite din diverse spații ale lumii ortodoxe.

Librăria Bizantină s-a înscris în cadrul unui astfel de traseu cultural printr-un eveniment ce a derulat deja prima ediție în urmă cu doi ani, alături de Grupul Eikona și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Propunerea de anul acesta evidențiază asumarea unui proiect de durată al Librăriei Bizantine subliniat și de seria de manifestări dedicate iconografiei și cărții religioase ortodoxe în context cultural.

Ne propunem așadar o nouă ediție ce încearcă să (re)construiască un loc posibil pentru un demers iconografic care împletește respectarea Tradiției cu sensul creștin al ideii de creativitate. Este vorba, în esență, despre aducerea în spațiul public a icoanei ortodoxe printr-un proiect ce valorifică icoana ca organism viu, iar aici se află de fapt argumentul esențial – sensul oricăror căutări, artistice sau profund interioare.

————————————-

Pentru orice alte informații și imagini din timpul desfășurării evenimentului puteți contacta:

[email protected]

[email protected]

De asemenea, vă invităm să urmăriți blogul ateliericoananoua.blogspot.ro unde vom anunța detalii din timpul derulării atelierului, imagini ale diferitelor stadii de realizare a icoanelor noi realizate de participanți precum și informații despre vorbitorii din cadrul mesei rotunde și a vernisajului.

————————————-

Participanți invitați în cadrul atelierului deschis:

1. Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia

2. Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia

3. Vania Sapundzieva, Universitatea Veliko-Tarnovo, Bulgaria

4. Maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc, România

5. Elena Murariu, pictor restaurator, România

6. Asit. Drd. Vasile Tudor, Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae, Universitatea  A. I. Cuza, Iași

7. Asist. Drd. Mihai Coman, Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul»  Universitatea Bucureşti

8. Gabriel Chituc, pictor, România

9. Ioan Popa, pictor, România

10. Daniel Codrescu, pictor, România

11 Părintele Iacob, Chilia Sfântul Tihon, Sfântul Munte, Grecia

12. Părintele Ilie, Mănăstirea Slănic, Argeș

————————————-

Organizator: Librăria Bizantină

Co-organizatori: Muzeul Național Cotroceni, Graphais

Parteneri: Aedificia Carpați, Editura Bizantină, Grupul Eikona, Beb’Αrt, Square Media, Imprimeriile Gutenberg

Parteneri media: TVR1, Universul Credinței, Digi24, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București fm, Radio France Internationale, Agenția Națională de Presă Agerpres, Pemptousia, Observator Cultural, Business Woman, Q Magazine, Igloo, Șapte Seri, Modernism, Art Out, Artindex, onlinegallery.ro, Historia, Fundația Culturală “Magazin Istoric”, Diplomat Club, Căminul, Senso TV, TV City București, Breslo, Vacanțe, Traveller Magazin.