Artist: Aurel Tar

Expoziția: COPYATOR

Locația: Apollo111 Barul

(Strada Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25, 10131 București)

Vernisajul expoziției a avut loc pe 3 mai, de la ora 19:00.

 

Autor text: Ana Avram

Proiectul este expresia unei îndelungate crize artistice şi o reacţie împotriva căutării vehemente a originalităţii sterile – un efort care transcende şi poate chiar sublima procedeele artistice. Acest gest defineşte originalitatea ca fiind un construct social a unei lumi fanatice, de care suntem desensibilizaţi prin propriul consum.

Artistul pune intrebări despre pozitia sa in timp şi spatiu, apropriind imagini și încorporându-le într-un spaţiu personal. Actul fizic de copiere foloseşte metode artistice convenţionale (în fapt o tehnică personală de pictură) şi face referire la banalitatea folosirii unui printer sau la abilităţile unui diletant.

Monocromia tablourilor reflectă starea interioară a artistului care este lipsită de culoare, pentru a putea susţine căutarea perpetua de care el dispune. Pe parcursul acestui experiment căutarea ar fi trebuit sa se oprească, artistul devenind un intermediar obiectiv care nu creează adevăruri, ci le copiază.

Totuşi, asta nu se întamplă – mici alteraţii sunt inevitabile. Artistul nu poate deveni cu desăvârşire un mecanism de producţie. Oricare ar fi intenţia sau actul, o construcţie însuşită poate fi prezentată doar ca o variaţie a sa. Actul real de copiere presupune o exteriorizare precedată de interiorizare, un gest care în starea sa absolută, nu este obiectiv.

foto Lucian Muntean