TIME WITHIN
artist: Tudor Campean

Vernisaj: 17 Februarie 2017
Galeria Visual Kontakt
Str. Traian Mosoiu nr 41, Cluj-Napoca

Time within

Tudor Câmpean continuă un demers artistic care are ca punct de pornire studiul efectului pe care îl are trecerea timpului asupra dinamicii spațiilor interioare.

Tema interioarelor a fost îndelung experimentată, în tehnici de gravură în metal, în special mezzotinta, procedeu prin care clar-obscurul a constituit un mediu preponderent de structurare a  imaginii. Mizând pe suportul acestei tehnici tradiționale de multiplicare, pe obținerea de efecte precum contrastul puternic de lumină și umbră, cărora li se adaugă un cumul din ce în ce mai bogat de obiecte care relaționează compozițional într-un mod sinergetic, Tudor Câmpean a reușit să sugereze o anumită iluzie a dimensiunii temporale. Efectul trecerii, al acestui „miracol” inevitabil și incomensurabil care este timpul, a devenit, curând, un prilej al dezvoltării actualului proiect, a ceea ce astăzi numim „Time within”.

Pornind de la destructurări ale formelor, de la reasamblări inedite care transcend aspectele funcționale ale obiectelor, artistul simulează situații imposibile, printr-un joc al minimizării mijloacelor de reprezentare în favoarea maximizării rezonanțelor semnificate prin captarea unor forme și ritmuri deja existente. Fiecare detaliu este supus atenției prin intermediul fotografierii, al gravării, al machetării, în transpunerile bidimensionale cu efect 3D, în instalație, în manipulări video și de sunet.

Abordând într-o continuitate susținută acest raport între spațiu și timp, Tudor Câmpean creează refugii prin redarea și transformarea interioarelor dezafectate, a fragmentelor de peisaje industriale sau a altor detalii statice. Noțiunea deja abstractă a timpului în relație cu o realitate finită, trăită în mod conștient, devine un teren operațional pentru guvernarea de noi forțe care capătă sens în contextele date. Nu este vorba aici de un proces de dinamizare a interioarelor  în sensul propriu, ci de o reinterpretare a formelor care, odată fiindu-le atribuite capacități motorii, se materializează în ideea reprezentării simbolice a unor fluxuri energetice. Conceptul de timp este redat ca parte conținută în obiect, conferindu-i-se, astfel, o autonomie aparte.

Interdependența dintre obiect și spațiu se realizează într-un alt plan, de asemenea abstract. Interiorul, văzut ca un refugiu preexistent și nefuncțional, nu mai este o condiție esențială pentru viață, ci această condiție depinde întru totul de funcția participativă a obiectului asupra cadrului adoptat. Forma se transformă și funcționează după principii independente de restul alcătuirilor, reinventându-se, transformându-se după legea imponderabilității, ca și când forța sa propulsoare s-ar desfășura într-un vid. Obiectele se dematerializează și se recompun într-o mișcare browniană, repetitivă, asamblându-se în secvențe care nu antrenează alte elemente de construcție a ansamblului. Astfel, paradigma trecerii timpului intră în discuție pornind de la semnalarea și de la analizarea unui fenomen de fiecare dată izolat, iar pentru fiecare dintre aceste abordări cadrul fizic se transformă într-un domeniu estetic de referință. – Olimpia Bera, Curator, Visual Kontakt Gallery.

Tudor Campean @ Galeria Visual Kontakt, Cluj-Napoca (2) Tudor Campean @ Galeria Visual Kontakt, Cluj-Napoca (1) Tudor Campean @ Galeria Visual Kontakt, Cluj-Napoca (1)

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.