Intimicy issues
Această expoziție cuprinde o bună parte din lucrarile realizate în ultimii 2 ani. Întreaga expoziție are un conținut aparent eclectic din punct de vedere conceptual, lucrările fiind realizate mai degrabă ca „apariții” de sine stătătoare decat ca parte integrantă a unui context anume. Lucrarile selectate pentru acest eveniment sunt în primul rând reprezentări ale unor interese și structuri ce țin de sfera intimă, reflecții ce aparțin unei lumi interioare. Aș putea spune că unitatea structurală a acestei expoziții este oferită de sursa de generatoare a subiectelor și „obiectelor”. Intimicy issues oferă o perspectivă afectivă asupra unor „probleme” care mă preocupă și la care mă raportez în mod direct, personal.
Lucrările din această expoziție fac referire în mare parte la fascinația pentru lipsa atingerii concrete, lipsa unei conexiuni reale la nivel fizic. Obiectele capătă dimensiuni simbolice în acest context, devin reprezentări ale unor situații specifice fară să sufere însă modificări majore din punct de vedere vizual. Mainile și mănușile sunt laitmotiv pentru aceasta lipsă de intimitate, pentru atingerea aparentă, sau chiar absența acesteia, tocmai prin intreaga încărcătură emoțională ce vine odată cu reprezentarea lor. Manușile de latex devin (inlocuitor) pentru mana pentru sau mai degrabă pentru absența acestora. Contactul real este iluzoriu în prezența materialului artificial însă nu inexistent, acesta devenind un reziduu al tactilității. Prezint imagini tactilile ale unor refulări afective, ale unor resuscitări imaginare. Lumina joacă un rol extrem de important în lucrari în acest context. Diferitele situații de lumină imi oferă posibilitatea de a crea atmosfere unor iluzii sau reverii. Folosind lumina in acest fel pot crea impresia unei stări de imponderabilitate atît de necesară stării de reverie. Expozitia face referire în același timp la diferite relatii: natural-artificial, corp-natură, natură-obiect, prezent-trecut, spațiu real-ireal etc.
Experiența personală capătă un rol extrem de important în acest context, aceasta fiind catalizatorul întregii creații. Implicațiile individuale inerente ale subiectelor abordate (corp, natură, reverie etc.) au o rezonanță intrinsecă asupra celor colective prin aparenta lor fragilitate, transluciditate și calitate tanscedentală a subiectelor, dar si prin faptul ca au ca resursă principală o arhivă personală care nu e ruptă complet de memoria colectivă. Reprezentările nu sunt niciodată precise, ele sunt în bună parte atemporale însă conectate mereu la această memoria colectivă prin anumite repere care nu sunt mereu declarative. Compozițiile ce pornesc din reprezentările senzoriale reflectate în imaginar devin un tip de percepții care, deși sunt înfățișate meticulos, sunt până la urmă interpretări ce se bazează în principal pe memorie, amintire și vis, imagini ce își au sursa în arhiva personală.
Recent Comments