Luni, 19 decembrie 2016, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, începând cu ora 18,00, va avea loc vernisajul expoziției „Apa zilei/Apa nopţii” de Claudia Mandi, ce închide seria proiectelor culturale pentru anul 2016 ale Institutului.

Proiectul  „Apa zilei / apa nopţii”, extinde seria elementelor începute de Claudia Mandi în timpul stagiului ca bursieră „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din  Roma.

 Tradiția reprezentării elementelor a existat din Renaștere cu alegoriile  apei, aerului, focului, pământului. Dincolo de dimensiunea sa fizică  APA are o multitudine de valori, simbolice, filosofice profunde ce i-au trezit un adevărat interes artistei. „Poetica Apei” este tema proiectului artistei ca bursieră “Nicolae Iorga” la Veneția, o cercetare vizuală ce se situează între influențele antice romane și baroce într-un singur loc: Italia.

APA ca suprafață reflectorizantă amplifică imaginea orașului, a palatelor, arhitectura își dublează impactul optic. Claudia Mandi intuiește  natura duală a orașului în schimbarea  zi/noapte. Dacă ziua orașul e dinamic, vital, colorat și luminos, noaptea se transformă într-un oraș sumbru, într-o entitate misterioasă a cărei esență eludează simțurile.

Claudia Mandi a absolvit în 1997 Facultatea de Arte și Design a Universităţii de Vest din Timișoara, specializarea Pictură. În perioada 2004-2006 a absolvit cursurile de master „Surse și resurse ale imaginii în pictura contemporană” la aceeași Universitate. În 2011 obținea a doua specializare în Istoria și Teoria Artei la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, cu lucrarea de licență „Iluzionismul spațial al plafoanelor baroce romane”. În perioada 2012-2014 a beneficiat de bursa „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania la Roma. Din 2006 activează ca muzeograf la Muzeul de Artă din Timișoara și apoi la Muzeul de Artă din Craiova. Acum este bursieră „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură si Cercetare Umanistică de la Veneția. De-a lungul anilor a avut 21 de expoziții personale, participând la numeroase simpozioane internaționale în (Italia, Franța, Egipt, Ungaria, România). Cele mai importante expoziții personale sunt Teatro di Marcello, Roma (2015); Accademia di Romania din Roma, Italia (2014); Muzeul de Etnografie Palau – Sardinia (2010); Il Denaro ( Ziar financiar) – Napoli, Italia (2010); Teatro dei Dioscuri din complexul Palatului Quirinale – Roma, Italia (2009); Galeria Marani – Roma, Italia (2007); Galeria Creuse Artistique – Gueret, Franța. Din 1998 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru ICOM ( Consiliul Internațional al Muzeelor).

Expoziţia organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va putea fi vizitată până pe 30 ianuarie 2017 în Mica Galerie a Institutului din Cannaregio 2212 – 30121 Veneţia. Intrarea este liberă.

claudia-mandi claudia-mandi