KANCSURA ISTVÁN
111 desene

Vernisaj: 8 noiembrie 2016, ora 18:00
Expoziție: 9–25 noiembrie
 
Expoziția 111 desene este ocazionată de publicarea cărții de artist omonime cu prilejul împlinirii de către artist a vârstei de 75 de ani. În cadrul vernisajului va avea loc o discuție între Székely Sebestyén György și artist.

Kancsura István (n. 1941, Budapesta) este unul dintre exponenții de marcă ai vieții artistice clujene, care își prezintă însă rareori creațiile publicului larg.

Studiile artistice și le-a finalizat la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu. În paralel cu pictura, dezvoltarea carierei sale artistice a fost determinată de curentele moderne din arta anilor ‘60-‘70, în principal, de către arta cinetică. Particularitatea artei sale constă în îmbinarea tradiției picturii cu tendințele moderne, sub forma unui univers vizual determinat de valorile spirituale ce transcend estetica. Desenele prezente în cadrul expoziției noastre – în care de multe ori un loc important îl ocupă și cuvântul scris – se mișcă liber în spațiul de intersecție dintre arta plastică, poezie și meditație.

Așa cum apreciază însuși artistul, aceste desene nu sunt schițe, nici crochiuri ce demonstrează talentul sau îndemânarea personală, ci „telegrame spirituale”, „strigăte solemne” despre viață.

Cartea de artist care adună laolaltă desenele realizate în perioada 1960-2016 se poate achiziționa la Galeria Quadro.

Galeria Quadro
str. Napoca nr. 2-4, etaj I., 64.
Marți – sâmbătă 
10:00 – 13:00, 14:00 – 18:00

kancsura-istvan-111-desene-galeria-quadro-cluj-napoca