VERNISAJ: 10 NOIEMBRIE 2016, ora 19:00
MNAC – MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ
PALATUL PARLAMENTULUI /

© Credit imagine / Image credit: MNAC

© Credit imagine / Image credit: MNAC

TRIAJ
Coordonator MNAC: Irina Radu
Design expoziție: atelier ad hoc
10.11.2016 – 08.10.2017
Parter

Continuând abordarea propriei colecții ca bază de date aleatorie (demers inaugurat în expoziția Colecția ca arhivă, 2015), MNAC folosește spațiile încărcate simbolic de la parterul sediului său din fosta Casă a Poporului ca pe o stație de triaj, unde lucrările de artă sunt aduse pentru vizionare, dar și pentru conservare, în cadrul unei operațiuni complexe de reorganizare a depozitelor.

Credit imagine / Image credit: Mihai Olos, Fără titlu / Untitled, ulei pe lemn / oil on wood, 30 x 20 cm., prin amabilitatea / courtesy of Olos Estate.

Credit imagine / Image credit: Mihai Olos, Fără titlu / Untitled, ulei pe lemn / oil on wood, 30 x 20 cm., prin amabilitatea / courtesy of Olos Estate.

EFEMERISTUL. O RETROSPECTIVĂ MIHAI OLOS
Curator: Călin Dan
Asistent curator: Sandra Demetrescu
Design expoziție: skaarchitects
Parteneri: Galeria Plan B Cluj / Berlin, Olos Estate
Parteneri: Muzeul Țării Oașului, Muzeul de Artă Baia Mare, Muzeul Municipiului București / Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei
10.11.2016 – 26.03.2017
Etaj 1

Activ între România și Germania în perioada anilor 1970-2000, Mihai Olos a lăsat la dispariția sa (2016) o operă impresionantă, care traversează diverse medii (pictură, sculptură, desen, ceramică, vestimentație, performanță, poezie) și explorează varii tendințe stilistice (modernism târziu, conceptualism, minimalism). Efemeristul este prima ocazie de a avea o privire exhaustivă asupra unuia dintre cei mai importanți artiști ai României post-belice, spirit înrudit cu Buckminster Fuller, Yona Friedman și alți vizionari.

© Credit imagine / Image credit: Nistor Coita, Sauroctonii / Sauroctonies, acrilic pe pânză / acrylic on canvas, 115 x 99 cm, 2011, foto / photo Ioan Cuciurcă, prin amabilitatea / courtesy of Irina Predescu.

© Credit imagine / Image credit: Nistor Coita, Sauroctonii / Sauroctonies, acrilic pe pânză / acrylic on canvas, 115 x 99 cm, 2011, foto / photo Ioan Cuciurcă, prin amabilitatea / courtesy of Irina Predescu.

NISTOR COITA. RETROSPECTIVĂ
Curator: Ruxandra Demetrescu
Coordonator MNAC: Mălina Ionescu
10.11.2016 – 26.03.2017
Etaj 2

Expoziția Nistor Coita de la MNAC are un caracter retrospectiv, vizibil mai ales într-un parcurs alcătuit din marile cicluri realizate de artist după 2000, de la Sfântul Gheorghe și Exercițiile de coabitare, până la Studiile mitologice, Pasajele și Cosmografiile. Expoziția poate fi privită și ca o apologie a virtuților desenului, căci Nistor Coita (1943-2013) se autodefinea ca grafician și nu ca pictor. Și tot cultivarea desenului l-a apropiat grafic de virtuțile scrierii, în sensul ei originar de pictogramă și de valențele modernității târzii ale letrismului.

 

oliver-ressler

© Credit imagine / Image credit: Stranded, fotografie / photography, 2015.

OLIVER RESSLER. PROPRIETATEA E FURT
Curator: Adriana Oprea
Cu sprijinul: ERSTE Foundation, BKA – Kunst, Otto Mauer Fonds
10.11.2016 – 26.03.2017
Etaj 3

Faimoasa declaraţie din 1840 a anarhistului francez Pierre-Joseph Proudhon, Proprietatea e furt! (La propriété, c’est le vol!), are impactul unui slogan politic şi serveşte ca titlu al primei expoziţii de amploare în România a artistului austriac Oliver Ressler. Neoliberalismul în criză, tematica predilectă în activitatea lui Oliver Ressler de-a lungul ultimilor 20 de ani, indică substructura funciar economică a tuturor dezechilibrelor sociale şi politice din lumea de azi. Selecţia de lucrări din expoziţie, predominant filme şi video-instalaţii, aduce în discuţie probleme ca efectul de încălzire globală sau procesele de privatizare „sălbatică” care au loc în fostele ţări comuniste, prezentate în raport cu mişcările sociale pe care le-au generat ca reacţie în ultima perioadă – protestele, grevele, blocadele din industria combustibililor fosili şi ocuparea fabricilor şi a pieţelor (Occupy!). Actuala criză economică şi financiară în contextul agravării situaţiei ecologice, sociale şi politice, este abordată în lucrările lui Oliver Ressler sub forma unor puncte de vedere caleidoscopice în jurul uneia şi aceleiaşi probleme profunde, aparent insolvabile: capitalismul contemporan.
Instalaţia video „Everything’s coming together while everything’s falling apart” a fost produsă pentru această expoziţie cu suportul ERSTE Foundation, BKA – Kunst şi Otto Mauer Fonds.

 

© Credit imagine / Image credit:Cătălin Rulea

© Credit imagine / Image credit:Cătălin Rulea

TOTUL E REGIZAT
Artiști: Ioana Păun și Cătălin Rulea
Curator: Alexandru Bălășescu
Arhitect: Cristina Nicolaescu
Coordonator MNAC: Cerasela Barbone
Sponsor: AQUA Carpatica
Parteneri: Radio Guerrilla, Bookaholic, Igloo media, beBlueAir
Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 2015
10.11.2016 – 15.01.2017
Etaj 3

Pentru a exista, toate evenimentele prezente și viitoare – de la pandemii la atacuri cibernetice, atacuri teroriste sau crearea vieții în laborator – au nevoie de o scenă pe care să fie produse, regizate și consumate. Expoziția propune o călătorie în spațiul comunicației imersive, traversat de rețele de putere și imaginat într-o serie de trei diorame sau „scene”: Spațiul Iconic (al Vieții Domestice), Spațiul de Producție Media și Spațiul Biopolitic, fiecare implicând publicul în fragilitatea unor condiții întotdeauna deja regizate.

mihut-boscu-kafchin

AMINTIRI DIN ADÂNCURILE MĂRII THETIS.
MIHUȚ BOȘCU KAFCHIN
Expoziție concepută și curatoriată de Diana Marincu
Input curatorial: Anca Verona Mihuleț
Capitolul V al proiectului expozițional în șase părți „Punctul alb şi cubul negru”
Coordonator MNAC: Mălina Ionescu
Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 2014
08.09.2016 – 31.12.2016
Etaj 4

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță prelungirea expoziției Amintiri din adâncurile Mării Thetis a artistului Mihuț Boșcu Kafchin (RO / DE) până pe 31 decembrie 2016. Expoziția decupează din perioada în care artistul a lucrat în atelierul său din Cluj (2009-2015) o fâșie vizuală stratificată temporal, de la indiciile preistorice ale identității locului, până la viziunile despre o lume condusă în viitor de roboți. Aglomerarea de imagini și mediile de expresie diferite – pictură, obiect, instalație și desen – formează un atelier tehnologic și organic, în care două lumi distincte se ciocnesc.

 

cele-mai-frumoase-carti-din-romania

CELE MAI FRUMOASE CĂRȚI DIN ROMÂNIA
Concursul național de design de carte, ediția a V-a
Curator: Anca Verona Mihuleț
Organizator: Asociaţia pentru Performanţă și Cultură
Decernarea premiilor: 10.11.2016, 20:00
Parter

În fiecare toamnă din ultimii cinci ani, s-a prefigurat un eveniment care aduce entuziaştii designului de carte din ţară împreună. În acest an, cele mai frumoase cărţi din România vor fi prezentate într-o instalaţie concepută de Raluca Popa, împreună cu o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia, extrase din colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană.
Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național
Pentru lista completă a partenerilor:
www.celemaifrumoasecarti.ro

 

Web: www.mnac.ro
FB: www.facebook.com/mnacbucharest
Event FB: www.facebook.com/events/182439925493291