Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Centrul de Cercetări Biologice Jibou
Asociația Inceptus România
Muza Fest

AERUL GRĂDINII
expoziție de pictură și fotografie
17 octombrie – 10 noiembrie 2016

Vernisaj
17 octombrie 2016, ora 18
Galeria Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Invitat
Oliv Mircea, critic de artă

Expun artiștii: Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, Ioana Crăciun Dobrescu, Teodora Chinschi, Irina Florescu, Florin Gherasim, Teodora Hubenco, Vasile Hubenco, Alexandru Papuc, Felicia Andra Predescu, Radu Șerban

Lucrările prezentate în această expoziție au fost realizate de artiști din România și Republica Moldova în timpul celei de-a V-a ediții a Simpozionului de Arte Vizuale „Arta în grădină” desfășurat la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, în perioada 6-20 august 2016.

http://www.simpozionulartaingradina.ro/simpozion2016/index.html

„Cred că anul acesta avem una dintre cele mai ridicate, calitativ, expoziții bilanț, care exprimă atât pe fiecare artist în parte, dar exprimă și Aerul Grădinii, tema ediției a cincea a Simpozionului Arta în Grădină, găzduit cu generozitate de Grădina Botanică din Jibou”.

Florin Gherasim,
curatorul Simpozionului

„Eu cred că proiectul, s-a dezvoltat și s-a maturizat atât de mult, iar dacă ar avea șansa să aibă și un album impecabil, el trebuie plimbat, itinerat prin câteva capitale, măcar din țările central-europene și cred că expoziția ar trebui să-și găsească un loc și la București.
Fără doar și poate, asta presupune un efort curatorial și managerial mare și o selecție valorică responsabilă. Ce vă mărturisesc, cu toată sinceritatea, e că astăzi nu asistăm la un eveniment care ne scoate din minoratul și uzura propriei noastre vieți. În acest spațiu, care a suferit o metanoia, este celebrată pictura, și oficierea aceasta te pune în situația de a înțelege că locurile, în general, trebuie să-și câștige identitatea și să-și slăvească prezența.
Grădina Botanică de la Jibou, și-acuma spun cel mai important lucru pe care mi-am dorit să-l spun, prin aura pe care ajungem să o vedem, devine un „exces de prezență”. Oamenii au nevoie de excese de prezență. Aceste excese de prezență pot fi semnificative în liturghia cosmică a naturii, după cum spunea Hans Urs von Balthasar.
Vă mulțumesc și vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut aici pentru pictură și pentru cultura artistică în general!”

Discursul lui Oliv Mircea la vernisajul expoziției „Arta în Grădină”, Jibou 2016

afis_01_2016_4_print_web