A-Real
2016. Fotografie și instalație audio.
Dimensiune print: 14,2×10,5 cm.
http://www.raresradulescu.eu/a-real.html
“Tehnologia a devenit un lucru indispensabil in viata noastra, o folosim si o avem cu noi tot timpul. Cum ne poate ajuta ea sa observam lucrurile diferit, sa accesam memoria noastra si sa retraim anumite momente? Caseta cu banda magnetica a fost tehnologia cheie care a ajutat la dezvoltarea calculatoarelor. Aceasta tehnologie (invechita) poate fi folosita pentru a ne sustrage digitalului care ne inconjoara si care ne este deja familiar.
Proiectul propune evidentierea dihotomiei dintre uman si tehnologie. Sinestezia poate surprinde diferitele forme ale unui fenomen, avand ca punct de plecare principiul corespondentelor dintre simturi. Ea este un proces subiectiv ce are la baza experiente individuale. Prelucrand si reproducand informatia vizuala si auditiva, tehnologia poate crea un fel de sinestezie care transpune sunetul in imagine si viceversa, oferindu-ne acces la aceeasi imagine-simbol prin doua medii diferite.
Vizitatorul patrunde intr-un mediu care prezinta o realitate, diferita de simpla inregistrare si reproducere a realului, si pe care o percepe altfel fata de cum aceasta este redata. Simturile vizual si auditiv conlucreaza pentru a crea in mintea privitorului actul artistic la care el participa activ, obtinandu-se astfel o multitudine de realitati alternative.”
foto Lucian Muntean
CV – Rarș Cătălin Rădulescu
2013-2015 MFA Visual art, photography and video at “George Enescu” University of Arts, Iasi, Romania.
2013 Scholarship at Funen Art Academy (Det Fynske Kunstakademi), Odense, Denmark.
2010-2013 BFA Photography, Video, Image processing at “George Enescu” University of Arts, Iasi, Romania.
Solo exhibitions:
2013 Moments. FAA Project Room. Funen Art Academy, Odense, Denmark
Group exhibitions:
2016 Concept, MORA Art Center, Bucharest, Romania.
2015 Reteritorializari, Galeriile ALFA, Bacau, Romania.
2015 Tuneluri. Directii; apARTe Gallery, Iasi, Romania.
2015 Essentialis; Photo Romania Festival, Cluj, Romania.
2014 Timpii Orasului; “Stefan cel Mare” County Museum, Vaslui, Romania.
2014 Art Biennale Ruse-Silistra Danubian; Ruse Art Gallery, Ruse, Bulgaria.
2014 Aproape Departe; apARTe Gallery, Iasi, Romania.
2013 96 Ore NonStop; Muzeul Ascuns, Iasi, Romania.
2012 The City Menace; Faculty of Architecture “G.M. Cantacuzino” Iasi, Romania.Contact:
http://www.raresradulescu.eu/index.html
[email protected]

Proiectul „Tineri și neînfricați” adaugă la Modernism.ro o secțiune dedicată artiștilor și producătorilor tineri de cultură vizuală contemporană, prin mai multe tipuri de focusuri (arhivare – cantitativ, portrete video, foto, audio – calitativ), completând cu și sortând în același timp informații și idei cu și despre un segment creativ foarte dinamic în România, tinerii. Abordarea critică este minimală, scopul fiind o promovare pe orizontală a fenomenului artistic contemporan românesc.
Partenerii și prietenii Modernism.ro sunt invitați să trimită sugestii de artiști și producători culturali, pentru a fi incluși în proiect, la adresa ism at modernism.ro.
Proiect co-finanțat: Administrația Fondului Cultural Național
///
Cred ca Rares este original prin ceea ce a realizat.Eu sunt o indragostita de mare si faptul ca vizualalul este insotit si de sunet….e minunat!
Bafta si la cat mai multe proiecte ORIGINALE!
Un tanar cu idei originale… Felicitari pentru proiect ! Mult succes in continuare !
Frumos, interesant, original…. Felicitari !
Alegerea titlului acestui proiect artistic are menirea de a incita curiozitatea, conditie sine qva non a implicarii destinatarului, a receptorului de produs artistic. “Zgomotul” de imagine, termen pe care fotografia il cunoaste ca si caracteristica tehnica a unor anume productii ce sunt determinate de calitatea receptorului, a senzorului foto in speta, devine in acest fericit caz “sunet “, mult mai aproape de teritoriul muzicii, practic pe acelasi taram al manifestarilor de ordin estetic. Sincretismul artelor implicate in demersul conceptual de natura sensibila initiat de catre tanarul artist reda un cumul de experiente cognitive capabile sa desfinteze granitele dintre arte si sa faciliteze accesul perceptiei unui fenomen estetic caruia instrumentarul tehnologic de factura contemporana ii asigura un altfel de perenitate de cat cea de care beneficiaza artele traditionale, in cele mai multe cazuri perceptibile prin intermediul unui singur simt (vaz, auz, pipait, etc.) Am avut curiozitatea de a incerca sa descifrez prin intermediul alfabetului Morse succesiunea de sunete care insotesc aceste aparent banale imagini ale unei ape-probabil marea-. Desi aceste sunete nu se grupeaza in litere morse , cu atat mai putin in cuvinte, efectul plenar este extrem de percutant atat intelectual cat si sensibil si nu exclude un soi de lirism post-dadaist.
Felicitari Rares si la mai multe astfel de proiecte!
Never seen (heard) before, impresses me much. Dialogue between eyes and ears. Go on, artist, to continue your works and dreams!
Felicitari, Rares! Multumim pentru clipele de delectare pe care proiectul tau ni le-a oferit. Ne-ai demonstrat, original, ca nu exista limite in a traduce frumosul.
Eu m am gândit că dacă ai înregistra valurile mării și le ai transforma in sunet prin programelul acela, si apoi în imagine, am auzi cum ar suna “mecanica” naturii. Totuși, întâmpin aceeași problema. Desi, dacă vrei să inregistrezi pe banda magnetica sunetul ai sari de prima etapa digitala a fotografierii, ceea ce va procesa programelul tine tot de raționamentele tehnologiei. Prima data m am gândit că petele din imagini reprezintă alteritatea. Oare putem asculta iraționalul din natura? Primul simbol la care m am gândit a fost inconștientul. Apoi, am fost dezamăgită din cauza că fiind umană rămân dincolo de bariera pe care ne o impune tehnologia. M am plimbat cu trenulețul pe serpentine abrupte și aeriene. Mulțumesc.