Fresh Start pleacă în turneu

15 –26 octombrie

București, Târgu Mureș, Iași

 

După o vară de experimente, participanții la prima ediție Fresh Start – rezidențe de creație merg în deplasare. Cele două producții create de tineri absolvenți de teatru la Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca vor avea în octombrie reprezentații la București (Macaz), Târgu Mureș (Universitatea de Arte) și Iași (Teatru Fix). Spectacolele sunt realizate în urma unor întâlniri de lucru sub mentoratul lui David Schwartz și Ferenc Sinkó, prin tehnici specifice teatrului documentar (Docuanimal), respectiv performance-ului (All over your face).

 

Fresh Start este un program de rezidențe de creație al Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca. Proiectul își propune să inițieze proaspăt absolvenții de teatru în teatrul documentar și performance, prin tehnici specifice devised theatre și în regim independent. Prima ediție a proiectului, dedicată absolvenților de teatru din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, a avut loc în iulie-august 2016 și au inclus două săptămâni de ateliere cu cei doi mentori, o perioadă de documentare, precum și lucru individual.

Mai multe detalii despre Fresh Start găsiți pe site-ul Reactor www.reactor-cluj.com/fresh-start sau pe pagina de Facebook a proiectului www.facebook.com/FreshStartRezidente.

 

ALL OVER YOUR FACE

Un spectacol de Botond Nagy

Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc

 

Scenografia: Valentin Oncu

Costume: Sorana Oltean

Coregrafia: Știan Ionuț-Claudiu

Lightning Design: Erőss László

Coloana sonoră: Botond Nagy

Mentor: Sinkó Ferenc

Mulțumiri speciale: küb_beat

Am fi putut să facem un spectacol în care să vorbim despre violență, moartea unui întreg popor, despre dragoste și singurătate. Teme vaste. Și apoi am început să vorbim despre lucrurile mărunte ale vieții. Despre fricile, visele, familiile, bucuriile, poveștile de zi cu zi. Și, fără să vrem, am vorbit despre noi înșine.

Este un studiu pe tema tinereții, a relațiilor pe care le purtăm cu noi toată viața… povești din tinerețe cu o bătaie de inimă spre viitor, cu un vibe sau o liniște în prezent și totodată o revoltă împotriva decepției de viață.

Un living room. Niște microfoane. Un pahar de vin, paradă haute-couture. Sinceritate, libertatea clipei.  A spune povești. Dar ce, noi vrem neapărat să facem teatru?

„Haideți fetelor, dansăm, dansăm!” Sau doar Spune-mi că mă iubești…

Recomandat: 18+

 

DOCUANIMAL – Un spectacol despre conviețuirea oamenilor cu animalele

 

Regia: Olga Macrinici

Cu: Andreea Ajtai, Oana Nemeș și Paul Sebastian Popa

Dramaturg: Emőke Bodor

Scenograf: Denisa Berceanu

Mentor: David Schwartz

 

Sunt animalele ființe inferioare oamenilor? Știm întotdeauna care sunt necesitățile animalelor noastre? Le acordăm suficientă atenție? Care este motivația noastră reală atunci când ne alegem un șarpe, o iguană sau un câine ca și animal de companie?

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care spectacolul DOCUANIMAL încearcă să răspundă, surprinzând atitudinea și poziția oamenilor în relație cu animalele pe care le întâlnim în fiecare zi.

Realizat în urma unui proces de documentare, spectacolul s-a construit pe baza materialelor obținute în interviuri cu persoane a căror activitate implică direct animalele: medici veterinari, terapeuți, angajați la pet shop, instructori canini, biologi și activiști în domeniul protecției animalelor, precum și din poveștile oamenilor de lângă noi, a căror viață s-a schimbat odată cu apariția unui animal de companie.

 

PROGRAMUL TURNEULUI FRESH START

București

MACAZ

15 octombrie

DOCUANIMAL

16 octombrie

ALL OVER YOUR FACE

 

Târgu-Mureș

Universitatea de Arte

22 octombrie

DOCUANIMAL

23 octombrie

ALL OVER YOUR FACE

 

Iași

Teatru Fix

25 octombrie

DOCUANIMAL

26 octombrie

ALL OVER YOUR FACE

afis-turneu-fresh-start

Proiectul Fresh Start – Rezidențe de creație este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.