Un Beckett necunoscut în premieră la TNB (via 9G)

Suntem ultimii 5, cel mai nou spectacol din cadrul Programului 9G la TNB – dedicat tinerilor creatori de teatru, ajuns la a III-a ediție –, va avea premiera în zilele de joi 6 și vineri 7 octombrie, ora 20.00, la Sala Mică.

Regizorul Dragoș Mușoiu propune un experiment vizual și actoricesc, pornind de la 5 texte scurte, aproape necunoscute, scrise de Samuel Beckett. Se respectă cu o exactitate aproape absurdă (pentru că își asumă lipsa de orice orientare comercială) indicațiile autorului, se adaugă 5 actori care funcționează cu minuțiozitatea acelor de ceasornic, se suprapune multă tehnică ajutător-iluzorie… și rezultă un spectacol îngrijorător de contemporan. De ce îngrijorător? Pentru că este vorba despre existența noastră de zi cu zi, intersectată cu… teatrul absurdului. Punctele comune: lipsa de comunicare reală, robotizarea reacțiilor, frica de acțiune imediată, teama de iubire, plictisul fundamental, din nou robotizare… drumurile lui Sisif trăite de noi toți în timp real. Piesele scurte ale lui Beckett creează o lume suprarealistă, dar familiară în același timp, o lume în care controlul total este subminat, iar salvarea poate veni din cele mai neașteptate locuri.

Suntem ultimii 5 este un spectacol puternic despre condiția umană, despre acțiunile și gândurile noastre în încercarea de a exista, alături de ceilalți, în societate. O adevărată provocare atât pentru echipa artistică, cât și pentru spectatori, totul la indicațiile stricte, matematice ale lui Beckett.

”Pentru ca spectatorul să aibă toată libertatea de a citi și interpreta după bunul plac și după posibilități ceea ce vede, a trebuit ca, noi, echipa de creație, să ne abținem de la orice formă de interpretare și să ne concentrăm pe a da expresie fidelă scriiturii lui Beckett”. – Dragoș Mușoiu

 

Suntem ultimii 5

5 piese scurte de Samuel Beckett

(Quad, What Where, Act Without Words II, Come and go, Play)

Traducere: Dragoș Alexandru Mușoiu

 

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Andreea Simona Negrilă

Light design: Vlad Dragomirescu, Cristian Ciopată
Sound design: Daniel Octavian Nae

Distribuția:

Idris Clate, Ana Covalciuc, Șerban Gomoi, Sorina Ştefănescu, Vlad Udrescu.

suntem-7m2a5724 suntem-7m2a6039 suntem-7m2a6000 suntem-7m2a5888 suntem-7m2a5832