Miercuri, 8 decembrie, ora 16:00
Muzeul Național de Artă al Moldovei va inaugura expoziția comemorativă
75 ani de la naștere a artistei Inessa Țâpin, 1946 – 2013
 
Inessa Țâpin se naște la Chișinău, pe 31 decembrie 1946. Curiozitatea pentru desen începe de la tatăl său, care renunțase la pasiunea sa pentru pictură pentru a deveni inginer feroviar, fapt ce l-a regretat mai apoi. Astfel, în 1962 termină cursurile școlii de artă „A. Sciusev”. La 17 ani, după ce vede pentru prima dată într-o expoziție „Floarea Soarelui” de Vincent Van Gogh,
viitoarea artistă experimentează o adevărată revelație pentru pictură. În memoriile sale, artista explică cu maturitate această trăire ca fiind o concentrație a sinelui creator în fiecare amprentă coloristică ce formează o energie plină de sentiment și rezultatul sublim al picturii. În 1967, Țâpin finalizează Școala Republicană de Arte Plastice în clasa profesoarei Ada Zevin.
 
Activitatea expozițională demarează în 1968, odată cu оnceputul carierei sale, participând la expoziții republicane. După acest debut accesul la expoziții și la Uniunea Artiștilor Plastici a fost îngrădit pentru lucrările sale pentru o lungă perioadă de timp: mulți membri ai comisiilor de specialitate respingeau căutarea unui limbaj expresiv al picturii în spiritul mișcărilor avangardiste europene de la începutul secolului 20, inclusiv cubismul și abstracționismul.
 
În 1987 expune în Rusia, Japonia, Spania, România, Ungaria, Etiopia, și alte 7 expoziții personale ale artistei au fost organizate la Chișinău. Tot în acest an, artista este decorată cu Medalia Asociației Internaționale a Plasticienilor Japonezi, iar în 2006 este laureată al Premiului ”Mihai Eminescu” al Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
 
Timp de 20 de ani, până în 1988, este angajată ca pictor – scenograf la televiziunea de stat din Moldova, iar din acest univers pictura ei se transformă într-o senzual-rafinată scriere vie a pensulei, aidoma muzicii care transmite esențialul – emoția sufletească. Vitalitatea peisajelor, portretelor, emoția naturilor statice și nudurilor este creată de ritmul formelor, de culoare, de însăși “respirația” structurii picturale. Efectul ușurinței de execuție este rezultatul experienței acumulate și al capacității de a pătrunde în esența sensului vieții.
 
Drumul Inessei Țâpin către viziunea ei asupra lumii, către modul ei de armonizare a lumii spirituale cu mediul înconjurător, nu a fost ușor, uneori chiar dureros. Baza inspirației și a muncii asidue însă a rămas interesul ei nedisimulat pentru misterele artei, precum și sensibilitatea la manifestările multiple ale vieții.
Operele Inessei Țâpin se păstrează în colecții publice din Republica Moldova, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, o altă colecție la Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, iar peste hotare – în galeriile Tretiakov, în Rusia, precum și în colecții private din Canada, Franța, Germania, Israel, Italia, Republica Moldova, România, Rusia, Spania, SUA. 
 
Pe 4 februarie 2013, Inessa Țâpin trece în eternitate, fiind înmormântată la Cimitirul Sf. Lazăr din Chișinău.
 
Expoziția este deschisă pentru public până pe 9 ianuarie 2022.