ZAIN – Design Expressions, primul festival de design din Cluj, pregătește cea de a doua ediție cu sprijinul UniCredit Bank și vine în întâmpinarea designerilor și a publicului iubitor de design cu un nou format. Festivalul va avea loc între 3 și 6 noiembrie 2016.

Cea mai importantă schimbare față de prima ediție este introducerea procesului de selecție a designerilor care vor expune la Expo Central ZAIN 2016. Din dorința de a le oferi o platformă reală de promovare și de a prezenta publicului interesat de fenomenul de design lucrări cu însemnătate în lumea designului, expozanții ZAIN 2016 vor trece prin acest proces de selecție, curatoriat de un board creativ.

Boardul creativ este format din specialiști în industriile creative, care vor miza în selecția produselor de design pe câteva criterii clar definite în regulament. Printre aceste criterii enumerăm: concept și conținut remarcabil, originalitatea și inovația soluțiilor propuse, abordarea provocărilor contemporane în procesul de design.

Categoriile EXPO Central ZAIN 2016:

  1. Design de produs
  2. Design vestimentar
  3. Arhitectură și design interior
  4. Graphic design și ilustrație
  5. Tech design
  6. Experimental
  7. Design urban

Boardul creativ EXPO Central ZAIN 2016:

  • Alex Adam – Arhitect, Co-fondator AA Studio
  • Bogdan Brânzaș – Designer și Consultant de brand, Fondator biroul Brânzaș
  • Andrei Theodor Iovu – Creative Director, Editor-in-chief Harper’s BAZAAR & ESQUIRE Romania
  • Philipp Kandal – Engineering VP Telenav
  • Noemi Meilman – Fashion PR, Fashion Editor
  • Eugen Pănescu – Arhitect, Co-fondator Planwerk
  • Dan Pierșinaru – Artist vizual, Director și fondator AUTOR
  • Eliza Yokina – Arhitect, Designer de interior și de obiect, Co-fondator SYAA

 

Tema în jurul căreia se va contura expoziția centrală ZAIN 2016 rămâne aceeași ca la prima ediție – „în proces”. ZAIN – Design Expressions este un proiect care încearcă să vină în sprijinul fenomenului de design prin „dezvăluirea” procesului din spatele produselor finale.

Aplicațiile pentru ZAIN 2016 se trimit online până la data de 15 septembrie 2016. Toate detaliile se găsesc la adresa www.zain.ro.

 

“Suntem banca industriilor creative și asta de niște ani buni. ZAIN este un proiect foarte apropiat de ADN-ul brand-ului nostru. Am admirat curajul și determinarea echipei ZAIN și ne dorim să le fim alături în această aventură creativă. Noi credem în a gândi și a face lucrurile pe termen lung și nu în a aștepta rezultate peste noapte. Iar acesta este unul dintre mesajele pe care vrem să le dăm spre comunitatea creativă. Că este esențial să ai talent, dar nu este suficient. Ai nevoie de răbdare, de încredere și de muncă pentru a-ți transforma talentul într-o poveste reală de succes. Și de o bancă. În acest sens, ne dorim să fim o punte între mediul de business și industriile creative, să promovăm povești autentice și oamenii din spatele acestora și, împreună cu ei, să ajungem să dezvoltăm o piață sustenbilă de design românesc”, a completat Anca Nuță, First VP, Identity and Communication Director UniCredit Bank România.

Una dintre dorințele exprimate de participanții la prima ediție ZAIN – Design Expressions a fost legată de posibilitatea de a achiziționa produsele prezentate în cadrul Expo Central. Astfel, în cadrul ZAIN 2016, venim în întâmpinarea publicului și creăm cadrul în care doritorii vor putea lua acasă produsele realizate de designerii prezenți la festival. ZAIN POP-up Shop vine ca o completare a conceptului expoziției centrale și va fi deschis în ultima zi a evenimentului.

Mai mult, începând de anul acesta introducem „Acceleratorul ZAIN” dedicat creativilor aflați la început de drum, care va prinde forma unor sesiuni de mentorhip. De asemenea, invităm creativii să ia parte la ZAIN 2016 cu propriile evenimente în cadrul „Community Events”. Mai multe detalii despre toate acestea vor fi publicare pe pagina de Facebook ZAIN – Design Expressions.

Mulțumim de pe acum Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și UniCredit Bank – Banca Industriilor Creative pentru suport. Proiectul susține candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

zain-2016-cover-call-designeri