Vineri, 30 septembrie, 4 expoziții speciale și peste 30 de ateliere de artist își deschid ușile pentru ieșeni, în cadrul unui eveniment nocturn dedicat artei contemporane.

Toamna aceasta, a  10-a ediție a Nopții Albe a Galeriilor aduce pentru prima dată evenimentul la Iași. Asociația Culturală AltIași, organizatorul NAG Iași, propune inaugurarea simultană a 4 expoziții special produse pentru eveniment, deschiderea pentru publicul larg a peste 30 de ateliere de artist și designer, și oferirea de tururi ghidate pentru cei care vor să înțeleagă mai mult despre arta contemporană. 10,000 de exemplare ale unei hărți a spațiilor creative contemporane va fi produsă și distribuită gratuit începând cu prima parte a lunii septembrie.

 

Cele 4 expoziții, găzduite de Borderline Art Space, Galeria apARTe, Galeria Meru și Galeria Th. Pallady, sunt produse sub îndrumarea a 4 curatori din România și din străinătate, care lucrează la realizarea lor exclusiv cu artiști ieșeni. Expozițiile vor rămâne în Iași timp de 2 săptămâni, după care vor fi itinerate la Baia Mare, respectiv Craiova, pentru a face cunoscută scena artistică locală și a stabili un dialog cultural între orașe.

La nivel național, cu ocazia ediției #10, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, își extinde programul nocturn în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din alte nouă orașe. Astfel, alături de București, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Pentru a evidenția profilul cultural al celor nouă orașe invitate, în București, una dintre expozițiile principale, realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și al Ministerului Culturii, va prezenta într-un spațiu nou zece proiecte curatoriale având drept invitați curatori și artiști din orașele partenere NAG 2016.

De asemenea, se va iniția un program adresat unui grup de specialiști străini din domeniul artei contemporane, cărora li se va oferi un contact direct cu scena artistică din România și care, timp de trei zile, vor putea interacționa cu tinerii artiști emergenți.

 

Eveniment local Facebook:

https://www.facebook.com/events/923397997770128/

 

Despre Asociația Culturală AltIași

Asociația Culturală AltIași a apărut în anul 2011 ca o modalitate formală de recunoaștere și validare a unui proiect cultural susținut exclusiv prin voluntariat din Iași, proiectul AltIasi.ro, lansat pe 20 octombrie 2008. În ultimul an, Asociația AltIași a pus bazele spațiului de artă contemporană Borderline Art Space.

Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.

CU SPRIJINUL: AFCN, Primăria Municipiului Iași

PARTENERI: Rodotex, Wink, Aeroportul Iași

 

Eveniment național Facebook: https://www.facebook.com/events/1755166281429187/

http://noapteagaleriilor.ro/

https://www.facebook.com/noapteagaleriilor/

 

Despre NAG

Noaptea Albă a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din România după Noaptea Muzeelor și primul eveniment din țară care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști, reunind, printr-un program complex și dinamic, toate tipurile de manifestări artistice – pictură, desen, sculptură, grafică sau new media, fotografie, video, performance, muzică, dans, teatru, design etc. În București, Noaptea Albă a Galeriilor a generat o hartă în care a fost făcută vizibilă infrastructura dinamică a spațiilor ce găzduiesc evenimente de artă contemporană.

De-a lungul celor nouă ediții desfășurate până în prezent, Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.

 

Despre Asociația Ephemair

Asociația Ephemair își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg. Alături de proiectul Noaptea Albă a Galeriilor, Asociația Ephemair organizează alte două proiecte importante în scena evenimentelor culturale din București: Art on Display și Weekendul Galeriilor.

http://www.ephemair.ro/

https://www.facebook.com/Asociatia.Ephemair

ORGANIZATOR: Asociația Ephemair

SPONSOR PRINCIPAL: BRD-Groupe Société Générale

CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii,  ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, București Capitală Europeană a Culturii 2021, Institutul Cultural Român, MARe – Muzeul de Artă Recentă

PARTENER: Corcova Roy & Dâmboviceanu

ORGANIZATORI ORAȘE PARTENERE: Grupul pentru Management și Mediere Culturală (ARAD), Fundația Baia Mare 2021 (BAIA MARE), Asociația ArtBurg (BRAȘOV), Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (CLUJ), Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Craiova (CRAIOVA), Asociația Culturală AltIași (IAȘI), Grupul Nostru (SIBIU), Asociația K-Arte (T RGU MUREȘ), Ambasada Plai (TIMIȘOARA)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

afis NAG Iasi web