Curtea Veche Publishing și Fundația Michael Schmidt lansează proiectul „Pe urmele sașilor”, o colecție de fotografii realizate de Barna Nemethi ce surprind Ţara Ovăzului (Haferland), ţinutul de poveste al Transilvaniei, aducând un omagiu culturii saşilor şi influenţei acestora asupra obiceiurilor cunoscute astăzi. Lansarea colecției de cartoline Pe urmele saşilor” va avea loc duminică, 14 august 2016, ora 14:30, la fortificația Bisericii Evanghelice din Criț, în cadrul Săptămânii Haferland, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate culturii săseşti din Transilvania.

Pe urmele saşilor cuprinde o serie de 45 de cărți poștale şi face parte dintr-o amplă iniţiativă de a (re)descoperi una dintre cele mai importante culturi minoritare din România şi de a urmări cum anume continuă povestea lor începută acum mai bine de 800 de ani. Colecția va putea fi găsită în librăriile din toată țara începând cu data de 15 august.

Această primă serie de cărți poștale apărute la Curtea Veche Publishing cuprinde diferite imagini din oraşele Sighişoara, Criţ, Mălâncav, Rupea, Meşendorf, Cloaşterf, Saschiz, Roadeş, Buneşti şi Viscri. Fotografiile surprind detalii precum amvonul bisericii, faţade de case sau portrete ale sătenilor. În Ardeal sunt peste 150 de Biserici Evanghelice Fortificate, oferind o varietate bogată în influențe, roluri și execuție.

În cadrul proiectului fotografic apărut la Curtea Veche Publishing, cunoscutul fotograf Barna Nemethi a vizitat aceste oraşe, având ocazia să afle de la locuitorii acestora cât de importantă este comunitatea lor. Conceptul de vecinătate, defilarea școlară, Sărbătoarea Coroanei (de Sf. Petru și Pavel), organizarea breslelor sunt doar câteva din lucrurile pe care Barna le-a descoperit din poveştile saşilor.

Evenimentul de lansare din 14 august va fi moderat de doamna Christel Ungar Țopescu și se va desfășura cu participarea domnului Michael Schmidt, Președintele Fundatiei Michael Schmidt. Despre proiectul Pe urmele saşilor” va vorbi directoarea editurii Curtea Veche, doamna Iren Arsene. În cadrul aceluiași eveniment va avea loc lansarea volumului Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași” scris de jurnalista Ruxandra Hurezean, la care vor participa ES Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei în România, ES Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, și doamna Sofia Folberth, ghidul bisericii fortificate din Crit.

Proiectul Pe urmele saşilor” este susținut de Fundația Michael Schmidt, ale cărei obiective principale sunt conservarea patrimoniului cultural săsesc și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România.

Săptămâna Haferland se desfășoară în perioada 10-15 august, în localitățile Fiser, Rupea, Viscri, Saschiz, Roades, Crit, Cloasterf si Mesendorf , sub sloganul „Sașii te așteaptă în familie!”. Participanților li s-au pregătit degustări de produse locale, concerte de muzica clasică și concerte gospel în bisericile fortificate, un bal tradițional săsesc, dar și demonstrații de mesteșuguri. În plus, organizatorii au pregătit și activități pentru cei mici.

Lansare_Pe-urmele-sasilor

 

Informații suplimentare:

 

Miruna Meiroșu

PR Manager Curtea Veche Publishing

[email protected] | 0752 167 534