“EKG” – expoziție de pictură a artistei Dalina Bădescu la Muzeul Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus”, Ploești. Vernisaj va avea loc miercuri,29 iunie, ora 17.00. Curator – critic de artă Pavel Șușară

 

13438943_573011319547765_2618378951831600266_n

 

Parte a unui proiect mai amplu, în care plastica se îmbină în modul cel mai fericit cu poezia, Electrocardiogramele Dalinei Bădescu se constituie în cea mai subtilă dintre provocări: provocarea intelectuală. Încărcate de o simbolistică profundă, amintind de motivele geometrice ale artei islamice, dar și de expresionismul abstract al lui Ion Țuculescu, inspirat de elementele decorative ale artei populare din aceeași Oltenie de unde vine și tânăra pictoriță, mustind de culori tulburătoare precum viața, lucrările Dalinei Bădescu dezvăluie, într-un mod fastuos, „Tainele inimei“.
Florin Sicoie

 

Electrocardiograma
reprezintă prima înregistrare grafică a comunicării inimii cu exteriorul.
Inima este sursă a „creativităţii, a iubirii, a curajului, a credinţei, inima este esenţa existenţei noastre, centrul fiinţei, fântâna din care ne adăpăm“.
În Vechiul Testament se spune că inima este locul emoțiilor, dar și al gândirii, înțelepciunii, raționalului.
Și pentru acestea Creatorul a plasat inima în mijlocul corpului uman.
Inima este prinţul împărăţiei trupești, spunea W. Harvey (descoperitorul circulației sangvine) in anul 1616. Pentru corp inima este ceea ce este regele pentru poporul său, scria el în dedicația făcuta pentru rege.
Ca și regele, inima are un dialog continuu cu întreg organismul, cu fiecare părticică a organismului, comunicare ce se face prin vasele sangvine, dar, în același timp, comunicarea se face și cu exteriorul corpului uman prin multiple canale cunoscute sau mai puțin cunoscute.
Unul din aceste canale este electrocardiograma.
Electrocardiograma, înregistrarea forțelor electrice ale inimii, are particularități pentru fiecare subiect în parte. Odată recunoscute aceste particularități se poate spune că această electrocardiograma este a unui copil, a unui adolescent sau a unui om in vârstă. Descifrând mesajele transmise de electrocardiogramă poți spune că un om are o anumită boala. Mai mult, unele boli sunt recunoscute numai după modificările electrocardiogramei.
Este plină de înțelesuri și încă plină de mistere.
Electrocardiograma trebuie cunoscută și elogiată.
Iată că asistăm acum la un elogiu neașteptat adus electrocardiogramei sub o formă plină de înțelesuri (și de mistere) artistice. De data aceasta culoarea, adăugată traseului electrocardiografic, ne încântă privirea și putem admira, astfel, armonia culorilor pentru a defini fiecare personaj evocat în fiecare tablou. A recunoaște trăsăturile, calitățile (și defectele), identitatea unui om, prin mesajul culorilor și al electrocardiogramei este minunat!
În lumea noastră (medicală) parcurgerea curentului electric prin inimă poate fi redat astăzi (prin codificare) și sub forma unei hărți colorate, fiecare culoare este alocată în funcție de viteza de răspândire a undei (undelor) electrice prin inima. Dacă autoarea s-a inspirat din această realitate sau a avut doar intuiția de a lega farmecului culorilor de un traseu ce pare, la prima vedere, misterios, rămâne, pentru mine, un fapt demn de admirat.
Mă bucur ca electrocardiograma poate inspira, pentru a sublinia măreția și misterul acestei comunicări a inimii cu lumea din jur, un artist talentat pentru a reda sub o formă atât de atrăgătoare particularitățile ființelor umane.
Iată un elogiu binevenit, și sper că va fi apreciat, adus unei metode cunoscute încă din anul 1900.
Așadar, mulțumiri, din inima, Dalinei Bădescu.

Eduard Apetrei
Cardiolog

ekg

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.