Artă contemporană: Fete cu idei [Băieți și picturi]
Interval: iunie – noiembrie 2016

Expoziție: 10-30 iunie 2016, Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse nr. 59-61, Cluj
Vernisaj: vineri, 10 iunie, ora 19 00, 2016
Curatori: Delia Popa & Giles Eldridge
Artiste:
Liliana Basarab – Ioana Gheorghiu – Aurora Király – Delia Popa – Raluca Popa
Masă rotundă #1: Marți, 14 iunie 2016, ora 18 00, Fabrica de Pensule, Cluj
Masă rotundă #2: TBA septembrie 2016, ODD, str. Șelari nr. 13, București
Lansarea publicației, București, noiembrie, 2016

Acest proiect este co-finantat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Pornind de la o idee inițială a artistului englez Giles Eldridge și dezvoltată pe parcursul unor discuții cu artista română Delia Popa, acest proiect are scopul de a prezenta câteva aspecte vitale ale practicii artei contemporane din scena bucureșteană de azi și de a analiza în ce fel este aceasta diferită de cea din Cluj.
Mai pe larg, diferențele pot fi caracterizate după cum urmează: în Cluj există o istorie recentă de pictori predominant de sex masculin, activi la Fabrica de Pensule, recunoscuți internațional și cu succes comercial. În timp ce, în București,  o trăsătură distinctivă o formează  o majoritate artistică feminină, centrată predominant în afara atelierului și implicată într-o gamă largă de practici artistice transdisciplinare și fluide, și incluzând pictură, desen, fotografie, performance, dans și colaborări interdisciplinare care funcționează în afara cadrului comercial. Jucăuș, situația s-ar putea rezuma așa: Cluj-ul este cu băieți si pictură; București-ul este cu fete și idei.
 

Expoziția de la Cluj este primul element al proiectului, expunând lucrările a 5 artiste de la București, reflectând multiplicitatea abordărilor ce par a fi intrinseci capitalei. Vor urma, de asemenea, mese rotunde atât în Cluj, cât și in București, pentru a începe dialogul. O publicație care documentează proiectul va fi realizată în noiembrie 2016, la București și va include imagini din cadrul proiectului alături de eseuri.
fetecuidei.artcrowd.ro, pagina Facebook

„Fete cu idei [Băieți și picturi]” @ Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Cluj