Dialog și schimb de experiență între arhitecți și artiști la Agora Experiments – proiect colateral al Trienalei de Arhitectură

 

Fundația Arhitext Design – producătorul și promotorul Trienalei de Arhitectură East Centric anunță un Open Call pentru Agora Experiments – proiect de interacțiune online și offline. Arhitecți, artiști și profesioniști în domenii conexe, creatori ai unor intervenții experimentale în spațiul public sunt invitați să participe la Agora Experiments – proiect colateral al trienalei. Scopul proiectului este să creeze un spațiu necesar de întâlnire și discuție despre o varietate de proiecte recente ce chestionează probleme sociale, economice, culturale, urbanistice actuale și care caută să genereze și să testeze soluții posibile de reactivare a spațiului public prin intermediul unor instalații de artă și arhitectură participativă. Aplicațiile sunt așteptate până pe 20 iunie a.c.

 

Agora Experiments apare ca o legătură între virtual și fizic care subliniază scopului trienalei, și anume acela de a cartografia arhitectura recentă a regiunii și de a crea o rețea în dialog între părțile implicate. Proiectul, compus dintr-o expoziție online, o serie de conferințe și dezbateri precum și din interacțiuni între online și offline se va întrepătrunde și va conecta cele trei module ale trienalei (Discursuri Critice, Architectural Drifting – expoziția principală și Premiile East Centric Arhitext).

 

Open-call-ul are 2 secțiuni:

  1. Experimente: – Promovarea creației arhitecților și artiștilor implicați în crearea de proiecte experimentale în spațiul public urban;
  2. Experiențe: – Descoperirea și punerea în valoare a provocărilor și problematicilor cultural-sociale descoperite și abordate de către creatori pornind de la proiectele experimentale pe care le-au realizat în spațiul public urban.

 

Eligibilitate și înregistrare

Participarea la prima secțiune a open-call-ul presupune înscrierea unuia până la 4 proiecte de arhitectură experimentală realizate în Europa Centrală și de Est, de către fiecare arhitect / artist / echipă interdisciplinară care lucrează în această regiune.

Cea de a doua secțiune a open-call-ului este opțională și deschide posibilitatea celor care au înscris proiecte la prima secțiune să participe ca invitați la una dintre cele 2 „dezbateri în proces”. Înscrierea la această a doua secțiune se face prin completarea unui mini-interviu legat de experiența de lucru acumulată în timpul realizării unuia dintre proiectele înscrise la prima sectiune (proiect la alegerea participantului). Mini-interviul este integrat în formularul de înregistrare.

 

Juriu și selecție

Juriul, compus din renumiți arhitecți străini și redactori ai revistei Arhitext, implicați activ în ultimii 5 ani în studierea producției contemporane de arhitectură din Europa Centrala și de Est va selecta cel puțin 30 de proiecte din cele înscrise la prima secțiune pentru a fi incluse în expoziția online și 4 echipe sau profesioniști (în perechi de câte 2) din a doua secțiune a open call-ului. Cele 4 echipe / profesioniști vor avea ocazia să contribuie și să participe la discuțiile din panel din cadrul celor 2 dezbateri Agora Experiments găzduite între 7 și 9 octombrie în cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric.
Calendar

23 martie 2016 – Lansarea Open Call-ului

20 iunie 2016 – Termen limită pentru înscriere

Proiectele selectate vor fi anunțate pe 27 iunie.

 

Mai multe informații despre open call, formularul de înregistrare și regulamentul aici: www.east-centricarch.eu/triennale/agora-experiments

 

Proiectul Agora Experiments este realizat cu sprijinul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și este un eveniment colateral al Trienalei de Arhitectură East Centric 2016. Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – partener strategic.

openCallAgora_site

Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: www.east-centricarch.eu/triennale/

Pagina de facebook a Trienalei: www.facebook.com/EastCentricArchitectureTriennale