Bălan Vladimir Ionuţ, master, anul I – Negru de fum / Cătărău Vasile, master, anul I, ceramică – Indus în Industrializare  

Galeria Casa Matei găzduieşte marţi, 24 mai 2016 cu începere de la ora 19 vernisajul altor două expoziţii din cadrul celei de a şasea ediţii a competiţiei “EXPO MARATON 2016”, manifestare finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Bălan Vladimir Ionuţ şi Cătărău Vasile vor fi prezenţi cu lucrări pe simezele galeriei, într-o confruntare deschisă, de asemenea, publicului, care este aşteptat să voteze proiectul preferat.

Balan-Vladimir

Despre proiectul său Negru de fum, Vladimir Ionuţ Bălan spune că „Constructivism-ul atmosferic este o denumire generică pe care o consider pertinentă pentru a defini în mod precis atât stilul, cât şi tematica abordată în lucrările prezentate în această expoziţie, având în vedere că prin ea se clarifică şi explorarea contrastului de clar-obscur, dar şi faptul că acesta este transpus asupra unor spaţii industiale. Aceste locaţii, profund artificiale, care au fost lăsate în paragină şi încet-încet par a fi recucerite de natură, relevă privitorului o lume străbătută de mister si de un uşor tremor metafizic”.

Vasile-Catarau

În ceea ce priveşte lucrările lui Vasile Cătărău din cadrul proiectului Indus în Industrializare, fundamentul acestora îl reprezintă universul antagonic al industrializării românești din era socialistă. Arhitectura expoziției și conceptul instalațiilor gravitează în jurul paradigmei muncitorului român și a proceselor de perfecționare din contextul siderurgiei și a industriilor grele. Artistul s-a debarasat de triumful fals al directivelor de partid și a recompus, într-o manieră cinică, sublimul muncii și asprimea condițiilor, cuscopul de a recrea efectul senzorial al interiorului de fabrică. Vasile Cătărău  recunoaște că am fost fascinat de simbioza omului cu instrumentul industrial, de transformarea procesului tehnic în reacție instinctuală și și-a concentrat eforturile artistice spre a surprinde esența acestei metamorfoze.

 

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Galeria Casa Matei organizează în perioada 5 – 31 mai 2016 cea de-a şasea ediţie a proiectului “EXPO MARATON 2016”, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Competiţia se adresează studenţilor şi masteranzilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi va debuta joi, 5 mai 2016, ora 19.00, în Galeria Casa Matei cu expozițiile semnate de Bogdan Teodora Diana, an III, Pictură – Acesta NU este Pop-Art şi Filimon Alexandra, an III,  Grafică – Sexy Toys.

Celor două expoziţii li se vor adăuga în fiecare zi de marţi şi de joi până în 31 mai 2016, alte 14 expoziţii, după cum urmează: marți, 10 mai 2016 Pandele Radu, master I, Pictură – Urmașii lui Cain / Barna Gabor, master II, Sculptură – Step by Step; joi, 12 mai 2016      Guleș Mihai, master I, Pictură – Torso / Stătică Anca – Emilia, an III, Sculptură – Traces; marți, 17 mai 2016 Chiriță Florentina, master II, Arte textile-design textil – ShRoom / Langa Daria, an I, Grafică – des/prins; joi, 19 mai 2016 Kilyen Eszter, an III, Pictură – Monștri protectori / Roman Andra, master II, Foto-video – World Wide Women; marți, 24 mai 2016 Bălan Vladimir Ionuţ, master I, Pictură –Negru de fum / Cătărău Vasile, master I, Ceramică – Indus în Industrializare; joi 26 mai 2016 Ispas Andrei, an III,  Pictură – Pseudos / Ionel Mihai, master I ,Sculptură – Sihla; marți 31 mai 2016 Dragomir Sabina Elena, master II, Pictură – Intimacy. Beyond Appearance / Dobriban Melinda, master I,  Sculptură – Afrodiziac.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 2 iunie 2016, marele premiu fiind acordat pe baza votului publicului şi constând într-o călătorie de documentare la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Liverpool. În cadrul festivităţii de premiere vor mai fi decernate şi Premiul juriului, precum şi premiile AFCN sau cele ale sponsorilor Rembrandt Graphic Centre şi Delissima Pizzeria. Tot atunci vor fi înmânate şi premiile din partea partenerilor Expo Maraton din acest an: Institutul Francez Cluj-Napoca, Institutul Goethe, Institutul Polonez din Bucureşti, Bazis Contemporary Art Studio, Lateral Art Space, Galeria Şoimii Patriei, Galeria Plan B şi Galeria Quadro.

Ca o noutate în acest an, „Expo Maraton 2016” va beneficia şi de un eveniment conex realizat în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, şi anume o expoziţie a câştigătorilor marilor premii din ediţiile precedente ale manifestării din anul 2011 până în 2015.

Eveniment inovator atât pentru universitatea noastră, cât şi pentru scena artistică şi publicul larg din Cluj-Napoca, “Expo Maraton” propune si realizează un exerciţiu de vizibilitate pentru tinerii artişti. Scopul principal al manifestărilor artistice inţiate prin intermediul acestei competiţii este de a genera o platformă de lansare pentru tinerii artişti şi de a-i motiva pe aceştia în a crea un dialog cu publicul larg.

Ediţiile anterioare ale evenimentului s-au bucurat de un public numeros şi au fost receptate pozitiv atât de studenţii şi masteranzii UAD, cât şi de publicul larg şi mass-media. Tocmai de aceea, evenimentul se doreşte a fi mediatizat şi în acest an în cadrul UAD, în presa, radioul şi televiziunea locală, dar şi pe reţeaua de socializare Facebook.

 

Galeria Casa Matei vă aşteaptă să participaţi la evenimentele lunii mai şi să decideţi câştigătorul marelui premiu.