7 – 21 mai 2016

În perioada 7 – 21 mai 2016, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv vă invită la Casa Artiștilor din Tel Aviv, la expoziția de arte textile STARE a artistelor Dorina Horătău și Claudia Mușat. Vernisajul va avea loc în data de sâmbătă 7 mai ora 12:00, cu participarea artistei Dorina Horătău.

Discursul expoziției punctează o serie de etape de lucru, de studiu asupra materiei textile în diverse stadii de expresie artistică. Lucrările Claudiei Mușat oglindesc cercetările aristei în zona fibrelor de mătase naturală iar expunerea spațială a Dorinei Horătău transpune diferite momente trăite în viața personală.

Dorina Horătău este artist vizual cu experienţă în domeniul artelor şi designului textil. Este preocupată în mod special de subiectele legate de compoziţia spaţiului interior şi integrarea gestului textil în cadrul acestuia ca accent şi simbol. Acoperă o gamă largă de definiţii ale obiectelor realizate manual cu ajutorul fibrei – instalaţie (textilă), obiect textil spaţial, ambiental, “entitatea sau prezenţa textilă” cu ajutorul materialelor de lucru convenţionale şi mai puţin convenţionale. Predă în cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design din  Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti şi în 2007 obţine titlul de doctor în arte vizuale cu o teză ce pune în discuţie „Spaţiul interior şi intervenţia artistului decorator. O perspectivă contemporană asupra obiectului textil”. Participă la diverse cursuri şi stagii de documentare printre care amintim: HEAR / Strasbourg – Mulhouse / Franţa prin programul „Erasmus Teaching Staff Mobility”, în 1991 la stagiul de documentare pentru organizarea Bienalei Academiilor de Artă / ediţia IV-a, Maastricht / Olanda, iar în 1991 la stagiul de documentare „Connaissance de la France”, Paris-Lyon / Franţa.

Claudia Mușat predă la Facultatea de Arte Decorative și Design a Universitatății Naționale de Arte București. „Lucrările Claudiei Mușat, intens concentrate ca expresie artistică, readuc în atenția publicului contemporan eleganța discretă a gesturilor vechi. Găsim aici puritatea și organicitatea micilor și prețioaselor receptacule ale firului de mătase, cu care liniștea interioară a degetelor stabilește o corespondență perfectă.” (Mădălina Mirea, istoric și critic de artă). Din 2006 este doctor în arte vizuale, cu o teză care tratează „Efecte vizuale specifice țesăturilor contemporane folosite în creația și producția  de îmbrăcăminte”. Artista a participat la numeroase expoziții internaționale de grup, la Veneția, Bruxelles, Szombathely în Ungaria, la Ruse în Bulgaria, precum și la expozițiile internaționale de miniaturi din Franța și Canada. Creația artistei a fost nominalizată pentru premiul celei de-a 8-a Bienale de Dantelă de la Bruxelles, în 1998, precum și pentru premiul UAPR Filiala Arte Decorative București, în 2011.

Expoziția este deschisă la Casa Artiștilor din Tel Aviv, Str. Alharizi nr.9. Program de vizitare: de luni până joi între orele 10:00-13:00 și 17:00-19:00, vineri între orele 10:00-13:00 și sâmbătă între orele 11:00-14:00. Mai multe informații: http://artisthouse.co.il/.

Mulțumiri speciale se cuvin domnului  Arie Berkowitz, director artistic și curator al Casei  Artiștilor din Tel Aviv, domnișoarei  Claudia Lazăr, manager de proiect/ ICR, Tel Aviv, domnișoarei  Andreea Soare, referent principal relaţii / ICR, Tel Aviv.

 

1 a_D_Horatau 1_D_Horatau 1b_D_Horatau 1c_D_Horatau 1d_D_Horatau 1e_D_Horatau 1f_D_Horatau 1k_D_Horatau 2_D_Horatau 2j_D_Horatau 2k_D_Horatau 2l_D_Horatau 2m_D_Horatau 3_C_Musat 3a_C_Musat 3b_C_Musat 6_C_Musat 7_C_Musat 13_C_Musat 22_C_Musat 23_C_Musat 24_C_Musat 25_C_Musat A9_D_Horatau_A_Berkowitz Afis B_Andreea_Soare_Dorina Horatau Invitatie_State

Parteneri: Casa Artiștilor din Tel Aviv, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte, București.

Parteneri media: Modernism, The Institute, ArtClue, Onlinegallery.ro, AgenţiadeCarte.ro, România Pozitivă, VreauArta.ro