Comunicat de presă

Cluj-Napoca, 27 aprilie 2016

 

Artistul vizual Sorin Neamțu expune la Bratislava

 

 

În perioada 29 aprilie – 10 iunie 2016, artistul Sorin Neamțu va expune obiect, fotografie și pictură la Galeria AMT_project din Bratislava, o galerie de artă contemporană al cărei program curent se concentrează pe relația dintre tinerii artiști și generația celor care și-au început activitatea în anii ’70. Expoziția intitulată ’’The Subject. Edges and Bounds’’ va include o serie de lucrări realizate în perioada 2015 – 2016 și poate vizitată de marți până vineri, între orele 15.00 și 19.00.

 

’’Dacă e vorba de pictură, mă interesează ce se întâmplă în cadrul fix, delimitat, al ei. Nu mă interesează să ies din el, ci să stau acolo. Să caut forme noi, vocabular, care să mă surprindă, să mă scoată din habitusul natural – al lenei – și să mă provoace. Pictura pe care o fac are în acest sens o natură performativă (jazz) – gestul curent e generat spontan de gestul anterior. Dacă, spre exemplu, am deja o pată, ceea ce urmează după ea e încă o pată sau o linie, care ascultă de prima. Forma de la care plec e cvazi-aleatorie, sau, dacă nu e aleatorie, e ceva: o imagine, un subiect care trebuie negat, ascuns, fiindcă pesemne m-a dezamăgit deja’’, spune Sorin Neamțu.

 

Născut în 1977, Sorin Neamțu a fost întotdeauna tentat de obiect. Obiecte care există, care trebuie pictate pentru a fi înțelese. Nu în geometria lor, ci in calitatea lor senzorială. Obiecte care conțin pictorul, obiecte peisaj. Apoi, obiecte inventate, atent construite într-o estetică austeră, pentru a fi interogativ puse apoi, în relație cu corpul performerului pentru a recupera o stare metamorfotică dinaintea execuției lor. O stare a relației indecise între obiect și mediu sau între obiect/public/autor/utilizator.

 

În 2012, împreună cu Tiberiu Aldemann, Sorin Neamțu a înființat Galeria :BARIL, un spațiu experimental de artă care se află în Fabrica de Pensule Cluj și care reprezintă artiștii Sasha Auerbakh, Arantxa Etcheverria, Constantin Flondor, Mihai Iepure-Gorski, kinema ikon, Maxim Liulca și Bogdan Vlăduță. Începând cu 2016, Galeria :BARIL, alături de Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor este co-fondator al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

 

Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Scopul FGAFP este de a asigura o mai bună reprezentare locală, națională și internațională a proiectelor generate de comunitatea artiștilor plastici din Fabrica de Pensule.

Organizația își dorește continuarea programului cultural al Fabricii de Pensule și speră să ofere artiștilor și asociațiilor clujene de artă contextul potrivit pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample, cu adevărat reprezentative pentru sectorul artelor vizuale. De asemenea, FGAFP își propune să devină un partener-cheie în proiectele strategice ale orașului.         

 

Site: www.fabricadepensule.org

Pagină de Facebook: www.facebook.com/fabricadepensulethevisualartsdivision

 sorin neamtu

Orbit 162x200cm actiune cu bila print 110x327cm

 

***

Pentru mai multe informații:

 

Florin Ștefan

Președinte FGAFP

 

E: [email protected]

 

Sorin Neamțu