Galeria JECZA şi Fundaţia TRIADE au plăcerea de a vă prezenta, în parteneriat cu Institutul Francez, expoziţia AD VITAM a artistei fotografe franceze Sophie Zénon. 

Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 aprilie – 15 mai 2016.
Vernisajul: vineri, 15 aprilie 2016, ora 19,00
@ Galeria JECZA, Calea Martirilor 51/52-53, 300774 Timișoara, România

Expoziţia propune un dialog între două serii recente ale artistei: Mumiile din Palermo, 2008 şi Omul-peisaj (Alexandre), 2015. Expusă până acum în locuri prestigioase, ca Fundaţia Pierre Bergé / Yves Saint-Laurent (Paris), Salonul Paris-Photo de la Grand-Palais (Paris), Fundaţia de artă contemporană Fernet-Branca (Saint-Louis), Galeria Thessa Herold (Paris), seria Mumiile din Palermo este emblematică pentru demersul artistei legat de abordarea pierderii persoanelor dragi. Omul-peisaj (Alexandre) este o revizitare a istoriei sale familiale – în mod intim legată de aceea a imigrării italiene în Franţa din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale – o evocare poetică a exilului, a identităţii, a pierderii locului de care eşti legat prin naştere, prin viaţa trăită. Firul roşu ce leagă Mumiile din Palermo de Omul-peisaj îl reprezintă atât memoria, cât şi modul prin care pierderea poate fi transgresată.

Expoziţia va fi însoţită de alte două întâlniri cu artista Sophie Zénon:
• Sâmbătă, 16 aprilie, între 12,30 – 14,00, Institutul Francez: Observ, încadrez – atelier interactiv dedicat publicului tânăr 
• Luni, 18 aprilie, 17,00 -18,00, Fundaţia Triade: Corpul care rămâne / Le corps qui reste – conferinţă-dezbatere

Sophie Zénon, artistă fotograf franceză, trăieşte şi lucrează la Paris. Formaţia sa este în istorie contemporană, artă şi etnologie, iar temele sale predilecte de cercetare se referă la punerea în scenă fotografică a absenţei, a raportului nostru cu timpul, cu memoria. Laureată a Premiului Kodak pentru critică, nominalizată la Premiul Niépce, în Japonia (Villa Kujoyama), a avut numeroase expoziţii în Franţa şi în străinătate. Artista este reprezentată în Franţa de către galeriileThessa Herold şi Line Lavesque şi, în Olanda, de către Galeria Schilt.

www.sophiezenon.com

Sophie Zénon ”AD VITAM” @ Galeria JECZA, Timișoara