În același oraș, sub același cer – Dezbatere despre arta cu angajament social

Joi, 31 martie 2016, ora 19:00
MNAC – Palatul Parlamentului, Auditorium, Etaj 4

Expoziția artistei poloneze Anna Konik, În același oraș, sub același cer, oferă contextul potrivit pentru o dezbatere în jurul migrației și al efectelor sale asupra modelării identităților culturale, naționale și umane, proiectul artistei concentrând o serie de mărturii ale unor femei care au migrat forțat din teritorii de conflict. Experiențele personale fac subiectul unor discursuri asumate de alte femei din țările care se află în procesul de asimilare a migrantelor accentuând procesele de excluziune intersecțională, vizând genul, rasa, clasa, religia, vârsta și alte dimensiuni în conturarea experiențelor identitare și determinării formelor de opresiune, forțând în același timp exerciții de empatie. Marginalizarea socială, segregarea socio-teritorială și alte mecanisme de excluziune la care se adaugă chestionarea eficienței aparatului de aplicare legislativă, a proceselor de protecție și integrare și nu în ultimul rând a legilor migrației de la cele ale lui Ernst Georg Ravenstein din 1876 încoace, fac subiectul unei dezbateri transdisciplinare la care participă alături de artistă, curatori și artiști interesați de arta cu angajament social și specialiști cu background în antropologie și sociologie. (Olivia Nițiș)

Dezbaterea va fi precedată de un tur al expoziției alături de Anna Konik la orele 18.00.

Participanți: Anna Konik, Ewa Gorzadek, Matei Bejenaru, Delia Popa, Elana Katz, Viorel Anăstăsoaie, Oana Mateescu, Olivia Nițiș
Curatoare și moderatoare: Olivia Nițiș

Producător: MNAC în parteneriat cu Institutul Polonez
Partener: Colegiul Noua Europă, București

Activitatea Annei Konik include instalații video, obiecte, artă video, fotografii şi desen. Artista trăiește și lucrează la Berlin, Varşovia și Debrecen. A studiat la Facultatea de Sculptură a Academiei de Arte din Varșovia la clasa lui Krzysztof M. Bednarski și a Prof. Grzegorz Kowalski, unde și-a obținut licenţa în 2000. În 2012, Konik a obținut titlul de Doctor în Artă la Academia de Arte din Varșovia, Facultatea de Arte Media şi Scenografie. În 2009 a fost nominalizată pentru două distincţii importante pentru tineri artiști polonezi: premiul Deutsche Bank și premiul Polityka Passport. În același an, a fost invitată de Prof. Horst Bredekamp să fie primul specialist în arta vizuală care să devină profesor asociat în programul “Rudolf Arnheim” la Departamentul de Istoria Artei a Universităţii Humboldt din Berlin.

Ewa Gorzadek este istoric și critic de artă, autoarea unor eseuri de catalog, curator șef la Centrul de Artă Contemporană Castelul Ujazdowski din Varșovia. Este curatoare a numeroase expoziții incluzând solo show-uri ale grupului AES (1998), Oleg Kukik (1999), Cristian Jankowski (2013), Francis Alys (2014) și expoziții de grup: Really, the Young Are Realists, expoziție a artiștilor polonezi (2002, în colaborare cu S.Szabłowski), Behind the Red Horizon, expoziție ruso-poloneză, (2005, în colaborare cu S.Szabłowski), Polish Woman: Medium-Shadow-Image, (2005, în colaborare cu A. Zawadowska),Concret Legacy, (2007, în colaborare cu S. Szabłowski), Where is a Green Rabbit (2011), Be Careful Because It Will Remain, Later, Very Strong With You, Curated_by, Galeria Steinek, Wienna (2011),Enclave (2011, în colaborare cu S. Szabłowski, E. Umansky, I. Tchesnokova),  A Few Grams of Red, Yellow, Blue. New Art from Romania (2014).

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăieşte şi activează la Iaşi, unde predă fotografie şi video art la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asciaţiei Vector din Iaşi şi director al Bienalei de artă contemporană Periferic. În proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video şi performance-uri, el analizează felul în care modurile de producţie economică, cunoaşterea tehnologică, mentalităţile şi stilurile de viaţă ale oamenilor s-au schimbat în ţările post-comuniste în ultimele două decenii.
Imigraţia muncitorilor români în Vest a fost analizată în proiectele artistice Ghid de călătorie şi Maersk Dubai, prezentate în diferite expoziţii internaţionale precum cele de la Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007 sau în Bienala de la Taipei în 2008.
Proiectul său experimental de muzică corală, Cântece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room si Tate Modern la Londra, Western Front la Vancouver, Kunstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck între noiembrie 2010 si iulie 2011.
Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal în anul universitar 2011-2012. Intre 2012-2013, el a fost  artist asociat la Centrul de artă Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie.
Mai multe detalii pot fi găsite pe website-ul artistului: www.mateibejenaru.net

Delia Popa este artistă vizuală și pedagog de artă în București. Practica sa artistică utilizează teorii și practici feministe re-evaluate în contextul românesc prin intermediul unor medii precum video, performance, desen, pictură şi instalaţie. A absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, secția Pictură (2002), şi a obținut Masterul în Arte Vizuale de la aceași universitate (2004), Diploma Postuniversitară în Arte Vizuale de la Goldsmiths College, University of London (PgDip 2005), și Masterul în Arte Vizuale de la School of the Art Institute of Chicago (MFA 2007). Expozițiile și proiectele sale recente includ “Dispozții în timp și spațiu/Bienala Mobilă I (2014-2015), desenele narative din seria “The Facebook Project” (2011-2013) parte din “Fete bune. Memorie, Dorință, Putere”, Muzeul Național de Artă Contemporană București (2013), instalația experimentală ”We, Our Friends and Us”, la Salonul de Proiecte, ANEXA MNAC, prezentată ca duo artistic feminin cu Anca Munteanu-Rimnic (2013), cercetarea ”Matonge-Tervuren”, finalizată sub formă de performance cu public la ”Advanced Performance and Scenography Studies” (a.pass), Bruxelles, Belgia, precum și proiecția video “The Blind Men and The Elephant”, la General Public, Berlin, Germania (2011), și la ”Ready or Not-Romanian Video Art”, Bienala de Artă Video, Centrul Internațional de Artă Contemporană, Tel Aviv, Israel (2010).
Este membră fondatoare și președinta Asociației ArtCrowd- Artiști în educație, o organizatie care dezvolta gandirea critică, gândirea creativă și capacitatea de a lucra în echipă la copii și adolescenți.

Elana Katz
Este o artistă conceptuală care lucrează cu precădere în domeniul artei performative. Artista este stabilită la Berlin din 2008. Pornind adesea de la o bază istorică artista confruntă convențiile culturale, examinează critic complexitatea contradicțiilor, astfel urmărind să contureze un tip de experiență de dezvățare a lucrurilor presupuse. În cadrul proiectului în desfășurare Spaced Memory, realizat în România în parteneriat cu Institutul Goethe în 2014-2015, artista documentează spații și locuri relevante pentru parcursul istoriei prezenței evreilor în Balcani, locuri acum dispărute și uitate. Începând cu 2011 Elana a cercetat și creat lucrări/acțiuni site-specific în România și în regiuni ale fostei Iugoslavii. Activitatea din România a fost realizată în cooperare cu Institutul Goethe din București în 2014 și 2015.  A performat la București la WASP în 2015 în cadrul proiectului interdisciplinar Platforma X, la invitația curatorilor Olivia Nițiș și Ciprian Ciuclea și participă în prezent în cadrul expoziției Istorii MonuMentale, Gabroveni Arcub, 2016.
A studiat la Parsons School of Design din New York și la Universitatea de Arte din Berlin (master). Granturile sale includ DAAD Graduate Studies Grant (2010), Fondul Franklin Furnace (2011). A expus / performat la Royal Museum of Fine Arts din Belgia (2011), Diehl CUBE Berlin (2013), P.P.O.W. Gallery, New York (2013), Gallery 12HUB, Belgrad (2014), Kunstwechsel, Aachen (2015), și DNA Berlin (2015).

Viorel Anăstăsoaie este antropolog și doctorand la University College din Londra. Între 2007 și 2009 a făcut cercetare de teren în Cuba într-o comunitate de țărani cultivatori de tutun în partea occidentală a insulei. Este interesat de antropologia politică și economică, istoria antropologiei, istoria Războiului Rece, printre altele. Se simte ca peștele în apă în mediul multidisciplinar și internațional al Colegiului Noua Europă din București, unde a fost bursier în 2013-2014 și unde este,în prezent,bibliotecar. A fost foarte norocos cu ucenicia sa academică (și nu numai) care l-a purtat de la București (licență în sociologie), la Budapesta (master în istorie la Central European University), apoi la Paris (EHESS, master în antropologie), la Londra (antropologie, UCL) și la Halle, Germania (institutul Max Planck de Antropologie Socială). A mai petrecut doi ani foarte formativi în Cluj (1999-2001), unde, pe lângă predare la Universitatea Babeș-Bolyai, s-a implicat în mai multe proiecte împreună cu antropologi și artiști la Casa Tranzit. Pagina sa personală de internet este: :https://ucl.academia.edu/MarianAnastasoaie

Oana Mateescu este doctorandă în antropologie și istorie la Universitatea Michigan și profesor asociat la Facultatea de Sociologie, Universitatea București. În ultimii cinci ani, a predat cursuri de antropologie vizuală, deisgn socialist și antropologia tehnologiei, proprietății și cunoașterii. Interesele sale academice au legatură cu studiul a diverse forme de materialitate (a naturii, tehnologiei, practicilor, obiectelor) și interfațele acestora cu relații de proprietate, în special forme ale proprietății comune.

Olivia Nițiș este curatoare independentă. A organizat numeroase proiecte naționale și internaționale, precum Perspective 2008, Galeria Anaid, București, 2008, Statement: I Advocate Feminism, Galeria ArtPoint, Kulturkontakt, Viena, Poeticile Politicului, Galeria Propaganda, Varșovia, 2012, Fete Bune. Memorie, Dorință, Putere (împreună cu Bojana Pejić), Muzeul Național de Artă Contemporană, 2013, Circumstanțe favorabile selecției naturale, Victoria Art Center în cadrul IEEB6, 2014-2015, Istorii MonuMentale, Gabroveni Arcub 2016. Este interesată de  recontextualizarea discursurilor artei contemporane ale artiștilor consacrați precum Marilena Preda Sânc, Christian Paraschiv, Decebal Scriba, și de susținerea practicilor experimentale, alternative și multimedia.Este doctor în arte vizuale, și autoarea volumului Istorii marginale ale artei feministe, Editura Vellant, București, 2014. Este cercetătoare în cadrul Institutului de Istoria Artei “G. Oprescu”, vice-președinta Asociației Experimental Project, organizatoare a Bienalei Internaționale de Gravură Experimentală, membră a Asociației Internaționale a Crticilor de Artă din 2009 și a platformei The Feminist Art Project, Rutgers University, New Jersey din 2008. Este lector asociat al Facultății de Istorie, Universitatea București. Este autoare, editoare și co-editoare a numeroase articole și publicații de artă contemporană.

Intrarea este liberă. Se asigură accesul cu automobilul propriu / taxiul și locuri de parcare gratuită.

ANNA KONIK
ÎN ACELAȘI ORAȘ, SUB ACELAȘI CER…
Expoziție îngrijită de: Suzana Dan
Coordonator MNAC: Cerasela Barbone
Arhitect: Attila Kim
Expoziție produsă de MNAC și Institutul Polonez București
Partener: NEC – New Europe College
MNAC – Palatul Parlamentului, Parter
Expoziția este deschisă până pe 10.04.2016

In the same city, under the same sky – Dezbatere despre arta cu angajament social, MNAC

© Foto: Anna Konik
Imagine din expoziție – MNAC

RSVP @ https://www.facebook.com/events/1699185093664239/