Expoziţia POVEŞTILE FABRICILOR

8-22 martie 2016

Centrul Cultural Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2)

Vernisaj: marţi, 8 martie, ora 18

Element central al vieţii din Timişoara, industria a animat viaţa cotidiană a mii de muncitori timp de două secole şi a modelat un peisaj urban aparte pe care se cuvine să-l păstram şi să-l punem în valoare. Cosmopolit, când la graniţele Imperiului Austro-Ungar, când punct de ancorare la vestul României contemporane, oraşul, de tradiţie comercială începând cu secolul al XVIII-lea, a văzut organizându-se în jurul său o viaţă industrială intensă, dând naştere unui remarcabil patrimoniu, unic în România.

Mutaţiile economice generează o renaştere urbană, un veritabil subiect de studiu. Abordarea patrimonială se află în centrul reflecţiilor despre renaşterea şi, în special, viitorul acestor foste centre industriale. Demolare, conservare, reutilizare sunt cuvintele cheie care răsună în urechile decidenţilor şi investitorilor. Timişoara şi cartierele sale vechi oferă posibile chei de rezolvare ale acestei dificile ecuaţii.

Ce rămâne, aşadar, din aceste ateliere, depozite, fabrici după încetarea sau reorganizarea activităţii? Înscriindu-se într-o căutare de indicii, proiectul Poveştile fabricilor îşi propune să se intereseze asupra perspectivelor lăsate de acest patrimoniu industrial.

Institutul Francez din Timişoara a invitat-o pe artista fotograf Floriane Spinetta în rezidenţă, pentru a lucra cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design din Timişoara în cadrul unui workshop. Prin aproprierea subiectului, prin forţa detaliului, în cadrul unei munci în echipă, artista împreună cu studenţii au reflectat asupra acestei stări de fapt. Rezultatul acestor reflectări va putea fi admirat în cadrul expoziţiei de grup (fotografie, video, desen, instalaţie) în perioada 8-22 martie 2016, la Centrul Cultural Ambasada.

Vernisajul expoziţiei este marţi, 8 martie, ora 18.

Proiectul Poveştile fabricilor este propus de o echipă pluridisciplinară din Franţa: Floriane Spinetta – fotograf şi Aymeric Jeudy – istoric.

 

expozitia Povestile fabricilor