Remarcabila şi îndrăgita trupă a Teatrului Naţional Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău revine în curând pe scena Naţionalului bucureştean cu alte două spectacole de succes din repertoriul său, Casa de pe graniţă de Slawomir Mrozek şi Filumena Marturano de Eduardo de Filippo.

Turneul din 2016 vine ca o prelungire firească a proiectului demarat în 2014, care s-a bucurat de un imens succes, Teatru Românesc la Bucureşti şi Chişinău, cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale.

Miercuri 20 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, se va juca spectacolul Casa de pe graniţă de Slawomir Mrozek, premieră care a avut loc în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău, în toamna lui 2015.

Piesa cunoscutului dramaturg contemporan polonez, citită ca o formidabilă fabulă caustică, este o profeţie periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, fiind aceasta şi una dintre creaţiile de început ale lui Mrozek, care, din nefericire, îşi dovedeşte actualitatea tot mai pregnant, de la un deceniu la altul.

Casa de pe graniţă descrie situația unei familii ce primeşte vestea că graniţele au fost retrasate din raţiuni istorice, astfel că noul hotar trece chiar prin mijlocul casei lor, prin sufragerie. „O situaţie absurdă, în care diplomaţii dispun de destinele noastre, ne privează de intimitate. Mi-am propus ca tot ce se întâmplă în scenă să fie cât mai real”, a declarat regizoarea.

Casa de pe graniţă este şi un proiect moldo-polonez de succes şi o reuniune remarcabilă de forţe artistice. Realizatorii spectacolului vin din Polonia: Agnieszka Korytkowska–Mazur semnează regia, Pawel Dobrzycki, scenografia, iar Maciej Zakliczynski – mişcarea scenică şi selecţia muzicală. În spectacol joacă actorii Naţionalului din Chişinău: Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Draga-Dumitriţa Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorilă, Iurie Radu, Iurie Focşa, Ion Mocanu, Anişoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Ana Tkacenko.

Cel de-al doilea spectacol al turneului va avea loc joi 21 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, cu piesa Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian de Eduardo de Filippo, adaptarea şi regia fiind asigurate de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de spectacole basarabeni, Alexandru Vasilache.

Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film cu Sophia Loren şi Marcello Mastroiani, însă minunatul duet al protagoniştilor moldoveni (Petru Hadârcă – Silvia Luca) îi conferă o nouă profunzime. Personajele au trecut de prima tinereţe, iar iubirea lor cu năbădăi, cu tunete şi fulgere, generează dialoguri suculente , presărate cu picanterii. “În piesă e multă patimă, sunt nervi dezgoliţi. Filumena şi Domenico îşi regândesc faptele, îşi limpezesc sentimentele. Până la urmă ei înţeleg cât de importantă e familia, cât de rezistentă e dragostea, spune regizorul. Dedic acest spectacol tuturor celor care menţin sentimentul de dragoste în cuplu, în familie, zeci de ani”. Povestea cucereşte prin sinceritate şi culminează cu un bine aşteptat happy-end. Aceasta ar fi pe scurt cartea de vizită a unui spectacol cu mare succes de public.
Turneul la Bucureşti se desfăşoară cu sprijinul Hotelului Capitol.

Afis Casa casa 3 casa 4 casa de pe granita. 2 Filumena_Marturano_sau_divort_in_stil_italian (1Afis. ) Filumena_Marturano_sau_divort_in_stil_italian (3) Filumena_Marturano_sau_divort_in_stil_italian (9) Filumena_Marturano_sau_divort_in_stil_italian (21) Filumena_Marturano_sau_divort_in_stil_italian (22)