Letiţia Viţelaru a câştigat prima bursă la Accademia Teatro alla Scala din Milano, acordată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

În perioada 12 – 14 iulie 2011, la sediul Teatrului La Scala din Milano a avut loc selecția de admitere la cursurile organizate de Accademia Teatro alla Scala din Milano pentru anii universitari 2011-2012 şi 2012-2013.

În acest scop, la începutul acestui an, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Academia Teatrului La Scala din Milano au luat de comun acord decizia organizării unui concurs pentru acordarea unei burse la cea mai importantă instituţie de învăţământ muzical din Italia.

Concursul s-a adresat tinerilor interpreţi din domeniul operei lirice, cetăţeni români, cu vârsta maximă de 30 de ani, valoarea totală a bursei pentru cei doi ani academici (13 000 euro/an academic) urmând să fie suportată din bugetul Institutului Cultural Român, conform procedurilor financiar-contabile proprii.

În urma selecției organizate la sediul Operei Naționale București în data de 18 mai 2011, au fost desemnate trei câştigătoare. Astfel, în selecţia finală de la Milano au intrat sopranele Simona Nicoletta Jidveanu, Rodica Vică şi Letiția Nicoleta Vițelaru.

Din cei 180 de candidați, comisia de jurizare, formată din personalități ai operei lirice italiene, i-a admis la cursurile organizate de Accademia Teatro Alla Scala din Milano pentru anii academici 2011-2012 şi 2012-2013 pe următorii: sopranele Yeo Na Hyun (Corea del Sud), Ludmilla Bauerfeldt (Brazilia), Lina de Alcântara Mendes (Brazilia) și Letiția Vițelaru (România), mezzosoprana Bang Shin Je (Corea de Sud), tenorii Jung Jaeyoon (Corea de Sud) și Carlos Cardoso (Portugalia) și baritonii Sergio Vitale (Italia) și Mikheil Kiria (Georgia).

Letiţia Viţelaru (născută în 1985) este absolventă a Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău – secţia vioară, a Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti – secţia canto iar în prezent este studentă în anul V la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano. A participat la numeroase concursuri în Italia şi a interpretat roluri importante din repertoriul de operă în Italia, Rusia, China, Africa de Sud.

Prima bursă pentru un tânăr interpret român de operă la Accademia Teatro alla Scala din Milano se înscrie în strategia în domeniul muzicii a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, care are drept principal obiectiv oferirea tinerilor interpreți de operă oportunitatea perfecționării la una dintre cele mai importante şcoli de operă lirică din lume.