Luni, 14 decembrie a.c, la ora 18.30h, Institutul Italian de Cultură din București prezintă vernisajul primei expoziții a artistei Branislava Stojanovic în România! Cu un concept de forță focalizat asupra avatarurilor comunicării, expoziția este în egală măsură un dialog – experiment între elementele majore care compun arta contemporană astăzi: pictură, instalație și obiect, într-o interpretare fluidă revelatorie pentru parcursul artistic al Branei Stojanovic.
 
Născută în Serbia, cu studii la Accademia di Belle Arti di Roma și cu patru ani petrecuți în Africa, Brana o optat, într-un mod original și atipic, pentru experienţe şi spaţii formative care nu întotdeauna coincid cu centrele de greutate ale mainstream-ului artistic contemporan. Belgrad, Roma, Maputo, şi de aproape doi ani, Bucureşti, sunt oraşele pe care a ales să le exploreze în ultimul deceniu, lăsându-se astfel modelată şi traversată direct de suflul şi viaţa lor artistică.
 
Figura minimalistă care serveşte ca suport metaforei despre comunicare şi ecou nu rămâne mult timp fără chip: în compoziţiile ample pe pânză, care dau, alături de instalaţii, o puternică notă de contrapunct expoziției, chipul pe care îl vedem cel mai des, este, deloc întâmplător, Africa! Nu este vorba doar despre chipuri africane, ci despre o serie de elemente de culoare, tehnică, materiale, compoziţie, care conduc înspre marca vizuală definitorie a Branei Stojanovic.
 
În clipa în care ai prins ritmul Africii – scria Karen Blixen – îţi dai seama că e acelaşi în toată muzica ei: un ritm similar, cu o naturală absorbţie şi filtrare a surselor şi a materialelor, coagulează viziunea artistică a Branei Stojanovic, categoric prezentă cu aceste elemente şi în prima ei expoziţie la Bucureşti.
 
Născută în 1983 la Kragujevac, în Serbia, Branislava Stojanovic a studiat design-ul şi arhitectura de interior la Belgrad şi a obţinut licenţa în artă şi scenografie la Accademia di Belle Arti din Roma în 2007. Cu multiple interese în spaţiul de confluenţă al artei contemporane cu teatrul, cinematografia şi dansul – a semnat mai multe scenografii virtuale pentru spectacole de teatru -, Brana şi-a expus lucrările în expoziţii personale la Roma (Galleria l’Epireo), Milano, Palermo sau Torino. Parcursul său artistic a fost decisiv influenţat de experienţa africană: a petrecut 4 ani la Maputo, în Mozambic, unde lucrările sale au fost prezentate în 4 expoziţii personale şi numeroase colective. În 2013, a participat la expoziţia colectivă Imaginea femeii în arta africană, la Galeria Âmes d’Afrique, Strasbourg. Continuă  o comunicare vie cu ţara sa de origine, Serbia, unde, în 2012, a organizat expoziţia personală Dal mondo a casa mia.
 
Curator: Irina Ungureanu
Suono pensato Eco
Branislava Stojanovic