POSTHUMAN GENERATED POEMS de Sânziana Ceteraș
 
curator: Cătălin Gheorghe
 
Galeria apARTe
(Facultatea de Arte Vizuale şi Design, str. Sărăriei 189)
 
Perioada expunerii: 3 – 13 decembrie 2015
Deschiderea: 3 decembrie 2015, ora 6 pm
 
Proiect aplicat în cadrul programului Carte Blanche aux Jeunes Créateurs, susţinut financiar de Institutul Francez din Iaşi în parteneriat cu Vector Studio (UAGE).
 
Eveniment realizat în asociere cu C_F_C (Centrul de Fotografie Contemporană) Iași.
 
 
Argument:
Bazate pe un program de generare a poeziei prin intermediul computerului (computer generated poetry), lucrările Sânzianei Ceteraș combină fotografia, video-ul și textul pentru a crea poeme vizuale care vorbesc despre lumină și sunet, despre decăderea visării, despre contradicția artei, despre creativitatea mașinilor, despre conștiință și conștientizare.
 
Relația dintre programator (artistul care introduce cuvintele-cheie) și autor (programul Racter, o prescurtare de la raconteur) este deopotrivă intimă și rece, familiară și alienată. Textele par a fi sobre, însă cu umor, seducătoare, însă distante. Propozițiile sunt corecte și coerente, conjugând verbele regulate și iregulate, ținând cont de directivele sintaxei.
 
Algoritmul de creare a poeziilor nu se dezvoltă în funcție de o expresie a inteligenței artificiale a computerului, ci în raport cu imaginația artistică care relaționează cu modul de sintetizare al mașinii. În spațiul video-textual al întâlnirii dintre om și mașină se crează momente minimale de poezie post-umană.   
 
 
Sânziana Ceteraș urmează cursuri de Master în Fotografie și Artă Video la Facultatea de Arte Vizuale și Design în cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași.
Sanziana Ceteras - Vector Studio