Lansarea oficială a Festivalului Naţional de Teatru a debutat, vineri, 23 octombrie, la ora  20.00, cu spectacolul „Mein Kampf”, în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

de George Tabori
traducere de Alexandru Al. Şahighian

Mein Kampf
regia: Alexandru Dabija
scenografia: Carmencita Brojboiu
dramaturgia: Cătălin Ștefănescu
muzica: Ada Milea , Anca Hanu
asistent de regie: Leta Popescu
asistent de scenografie: Cătălin Bocîrnea
maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia:
Schlomo Herzl: Ionuţ Caras
Zweizl: Cristian Grosu
Dreizl: Radu Lărgeanu
Lobkowitz: Cătălin Herlo
Drinkowitz: Silvius Iorga
Hitler: Sorin Leoveanu
Himmlisch Heinrich: Matei Rotaru
Gretchen: Angelica Nicoară
Handchen: Romina Merei / Diana Buluga
Fretchen: Patricia Brad
Mizzi, o găină: Anca Hanu
Doamna-cu-coasa: Ramona Dumitrean
Leopold, șoferul Doamnei-cu-coasa: Cristian Rigman
Dina, secretara Doamnei-cu-coasa: Alexandra Tarce

regia tehnică: Constantin Pojonie
lumini: Mădălina Mânzat , Alexandru Corpodean , Ionuț Maier
sonorizare: Marius Rusu
proiecţii video: Vasile Crăciun
sufleor: Ana Maria Moldovan

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă MEIN KAMPF, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.
MEIN KAMPF este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. Shlomo Herzl, un evreu bătrân vânzător de cărţi, primeşte în azilul său de noapte un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj egocentric şi frust, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Shlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Un moment de teatru memorabil, care a putut fi urmărit şi în transmisiune directă oferită de Grand Cinema & More în cinci oraşe din ţară – Braşov, Constanţa, Piteşti, Timişoara şi Bucureşti – precum şi în trei capitale europene: Londra, Viena şi Chişinău, în spaţiile puse cu generozitate la dispoziţie prin parteneriatul de prestigiu încheiat cu Institutul Cultural Român şi în Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.

 

foto Lucian Muntean,  partener: NIKON,  aparatura: NIKON D 300

 

Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0002

Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0003 Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0006 Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0009 Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0015 Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0016 Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0019

Mein Kampf - TNB - foto Lucian Muntean _0020