Cel mai scump şi mai controversat ingredient al parfumeriei de pe Drumul Mătăsii, lemnul imperial XIANG, renaşte într-o creaţie olfactivă de excepţie, SPIRAL, un parfum lansat să însoţească la Nurnberg, în TINY GRIFFON GALLERY, expoziţia Spiral Secret Scent cuprinzând 80 de sculpturi TAINIŢE din lemn preţios.

SPIRAL SECRET SCENT expoziţie de sculptură din lemn preţios parfumat

Galeria TINY GRIFFON din Nurnberg, găzduieşte în perioada 30 Oct  – 27 Nov 2015 o expoziţie inedită care oferă celor ce îi trec pragul o experienţă polisenzorială menită să conducă în adâncurile tainelor artei sculpturii dar şi a celei de a opta arte, parfumul. Doi artişti, Octavian Sever şi Nada Stojici, şi-au reunite astfel creaţiile pentru a prezenta publicului “Spirala Artei”, o împletire între Miros, cel mai subtil şi misterios simţ şi Sculpturi, adevărate tainiţe sau arhivare ale memoriei.

SPIRAL, opera olfactiva a lui Octavian Sever creată pentru cele 80 de sculpturi ale artistei Nada Stojici, este un parfum subtil şi intim inspirat din armonia a două ingrediente captive: o moleculă elveţiană artificială, creaţie integrală a spiritului uman, şi nota captivă a unei plante sacre asiatice, lemnul imperial XIANG, puţin folosită în parfumeria occidentală în forma ei pură întrucât este menită a unge statuile de aur din Laos, atribuindu-se proprietăţi mistice.

Compoziţia parfumului este structurată în jurul a trei teme: Genèse explorează naşterea mirosului ca memorie colectivă, Synergy explorează configuraţia estetică fiind un sistem abstract cu totul nou de compoziţie a mirosurilor, Arbor-essence explorează metamorfoza unei esenţe abstracte într-o expresie materială pur figurativă.

Cele 80 de sculpturi imaginate de Nada Stojici, TAINIŢELE din lemn preţios din expoziţia Spiral Secret Scent reprezintă acel Sancta Sanctorum al Eu-lui tainic, un puzzle de sertare, tot atâtea uşi către amintiri viitoare. Tainiţa este locul secret din casele strămoşeşti unde se ascundeau valorile, certificatele de naştere, banii, aurul familiei. În timp de asediu, razboi, incendiu, acestea rămâneau la loc sigur adăpostite sub pământ în labirintul teluric al casei.

Pe parcursul procesului de creaţie al celor peste 80 de sculpturi, parfumul SPIRAL se împleteşte cu forma, linia, culoarea, textura acestora într-un proces de reconfigurare a unei spirale magice, Spirala Artei.

 

Octavian Sever Coifan este parfumier profesionist. A absolvit Arhitectura la Timişoara, iar apoi şi-a desăvârşit studiile la Institutul Superior de Parfumuri din Paris, este membru al Société Française des Parfumeurs şi al Societăţii Române a Chimiştilor Cosmetologi, fiind singurul parfumier român între cei 400 de parfumieri brevetaţi din lume. Octavian Sever Coifan a scris trei cărţi de referinţă despre parfumuri: „1.000 de parfumuri”, Vol I şi II, şi „Parfumul, Mică Enciclopedie”, a semnat în ultimii ani peste 4000 de articole în străinătate şi în ţară, de la istorie la critică de parfum şi modă. A susţinut conferinţe la Paris şi în ţară, fiind autorul teoriei “Parfumul este cea de a opta artă”.

Nada Stojici este absolventă, în 2003, a Facultăţii de Arte, Timişoara, secţia sculptură, şi a studiilor postuniversitare, în 2004. A obţinut mai multe premii: Premiul Juventus 2003 şi menţiune specială oferită de Austrian Airlines, la concursul „ Ego-grafii”, Galeria Triade –Timişoara; Diploma de excelenţă pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Timişoarei în Europa, Premiul Pro Cultura Timisiensis acordat, în 2007, de către Consiliul Judeţean Timiş. A avut expoziţii personale şi de grup în România, Germania, Belgia, Olanda etc.

SpiralAfis Tainite---Nada-Stojici

SPIRAL SECRET SCENT             

Expoziţie sculptură şi parfum:  30 Oct – 27 Nov, 2015

Vernisaj:                    6:30 PM

Galerie:                      TINY GRIFFON GALLERY – Nurnberg

Prezintă:                     Dr. Georg Lecca