În 19 octombrie 2015, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta organizează în saloanele sale din strada Izsó nr. 5, vernisajul expoziţiei de artă plastică Csaba Zemlényi, în prezenţa artistului plastic şi a domnului Kozák Csaba, critic de artă.

Pornind de la gnoză, mistică, filosofie, alchimie, geometrie, de la realizările artei şi arhitecturii medievale, renascentiste sau baroce, de la literatura emblematică, de la unele experienţe ale artei secolului al XX-lea, în special de la suprarealism, artistul propune, la o distanţă de câteva veacuri, o re-creare a acestei lumi mirifice, o resemnificare a comorilor ei, fără a altera atmosfera ei misterioasă, ci urmărind să o redea cât mai fidel, prin folosirea de materiale naturale, uneori rare şi preţioase, alteori chiar încercând să sugereze impresia trecerii timpului, a perisabilităţii materialelor şi perenităţii valorii.”

(Dr. Alexandru Sonoc – The Brukenthal Art and Curiosity CabinetMuzeul Brukenthal)

Csaba Zemlényi – 1943, artist plastic născut în România, la Oradea. În 1968 este admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, şeful catedrei de pictură fiind Corneliu Baba. În 1975 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar în 1979 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Roma. În 1980 se stabileşte în New York, unde timp de 15 ani a fost ilustrator la „The New York Times“.

Csaba Zemlényi e expus grafică şi gravură, dar şi pictură în ulei, în importante galerii de artă americane şi europene.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 19 octombrie – 30 noiembrie 2015.

Csaba-Zemlényi