FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, Ediţia a 25-a
Evenimente

Au mai ramas doua saptamani pana la deschiderea, pe 23 octombrie, a Festivalului National de Teatru.

FNT inseamna posibilitatea oferita publicului de a viziona 44 de spectacole selectionate din stagiunea 2014-2015, trei productii invitate din strainatate („Frontul” / Front – regia Luk Perceval, „War” / Razboiul – regia: Vladimir Pankov si „Tiger”, dupa „Tigrul sibian” de Gianina Carbunariu, in regia Sofiei Jupither – Suedia), dar si multe evenimente care vor face, speram, din a 25-a editie FNT o adevarata sarbatoare dedicata artei.

Anul acesta ne aflam la jubileu, motiv pentru care Festivalul isi propune nu doar sa fie in stricta actualitate, ci si sa aduca un tribut memoriei teatrului romanesc. Astfel, prin cele zece expozitii de fotografie si plastica deschise pe toata perioada evenimentului vom oferi ocazia publicului sa-si aduca aminte atat de mari nume ale teatrului, prematur disparute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Stefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cat si sa se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalitati ale scenei contemporane: o intreaga „Lume” – asa cum o vede Silviu Purcarete in 70 de fotografii expuse in foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti sau desenele lui Horatiu Malaele – care va prezenta in spatiile afine salii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastra, prin intermediul a 40 de lucrari de grafica si caricatura: „Graficaturi”.

9099cf

O necesara retrospectiva a expozitiilor prezentate la Quadrienala de scenografie si arhitectura de teatru de la Praga, editia 2015 isi va afla locul, pe toata durata Festivalului, in foaierul salii Studio a Teatrului Odeon. „Radacini” si „Libertate” – expozitii organizate in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Foaierul Teatrului de Comedie gazduieste un eveniment expoxitional multimedia – „Comedia Remix” – despre nasterea si cresterea acestui teatru ce-a fost si ramane un fenomen in miscarea teatrala romaneasca.

Expozitia dedicata aniversarii a 25 de ani de FNT – „Afisele vremii. Vremea teatrului” cuprinde o selectie de afise de festival, sau ale spectacolelor prezentate in FNT in perioada 1990-2014, care va da viata si culoare Pasajului Universitatii, transformat pe durata Festivalului in „Pasajul FNT”. Ea va fi completata de o expozitie virtuala de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selectionate in cele 24 de editii) – intitulata „25 de ani de FNT. O istorie in imagini”, realizata de Mihaela Marin, care va rula atat in Pasajul FNT, in foaierele teatrelor partenere, precum si pe site-ul www.fnt.ro.
Seria Conferintelor FNT va fi deschisa de un „Fals proiect de doctorat” – o conferinta – atelier de rostire a poeziei sustinuta de actorul Ion Caramitru.

Festivalul are ca tema o realitate extrem de actuala si care ne afecteaza pe toti, cea a Conflictului – care se regaseste si in multe dintre spectacolele festivalului: „Razboi. Conflict. Teatru” – o dezbatere despre cum si daca poate teatrul sa atenueze diversele forme de violenta din viata noastra de zi cu zi, sa readuca armonia intre oameni.

UNITER invita la o dezbatere sub tilul: „Teatrul Nostru”, in care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru in media si cresterea finantarilor private pentru teatre. Cu aceasta ocazie UNITER lanseaza un nou portal online – mystage.ro – care-si propune sa fie o rampa centrala de promovare, informare, distributie si finantare pentru proiectele de teatru romanesc.

In colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinta „Teatrul si memoria” – 250 de ani de teatru de stat in Polonia, sustinuta de dramaturgul si criticul de teatru Piotr Gruszczyński. Evenimentul va fi urmat de proiectia filmului „(A)pollonia” de Krzysztof Warlikowski.

Pretuim cuvantul scris si pe cei care il slujesc, asfel incat lansarile de carte vor avea o pondere importanta in evenimentele desfasurate in cele zece zile de Festival. Iata lista celor 17 lansari, conform cronologiei lor in cadrul Festivalului National de Teatru:

– „Tanarul artist de teatru. Istorii romanesti recente”, coordonator: Oltita Cintec – Editura Timpul, Iasi, 2015
– „Sfarsitul regiei, inceputul creatiei colective in teatrul european”, de Iulia Popovici – Editura Tact, Cluj, 2015
-„Aventurile hingherului in Balkanya”, de Mihai Maniutiu – Editura Humanitas, Bucuresti, 2015
-„Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
– „Costumul de teatru. De la schita la miracol”, Album de Doina Levintza – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
– „Parisul personal. Casa cu daruri”, de George Banu – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
– „Regia de opera. Ganduri si imagini” texte de Andrei Serban, fotografii de Mihaela Marin, editie bilingva romano-engleza – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
– „Cartea de la Vama Veche” de Cristian Pepino – Editura Humanitas, Bucuresti, 2015
– „V.E. Mayerhold. Reconstructia teatrului” (volumul II) – Editura Fundatiei Culturale „Camil Petrescu”, Bucuresti, 2015
– „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig” de Florin Vidamski – Editura Charmides, Bistrita, 2015. Lansarea va fi urmata de o dezbatere: „Metoda David Esrig. Pentru un teatru existential” – prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de catre regizor, cu exemplificari din „Nepotul lui Rameau” si „Troilus si Cresida”. Invitat – Marin Moraru.
– „Critica de teatru: incotro?” de Miruna Runcan – Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj, 2015
– „Muzici si muze – de la piesa de teatru la musical” de Maria Zarnescu – Editura Nemira si UNATC Press, Bucuresti, 2015
– Spectacologii: „Clipe de teatru” de Doina Papp – Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2015
– „Globetrotter din fotoliu” de Claudiu Groza – Editura Tribuna, Cluj, 2014
– „2014, un an teatral asa cum l-am vazut” de Mircea Morariu – Editura Universitatii din Oradea, Oradea, 2015
– Eveniment: In memoriam Valentin Nicolau – „Viata si opera”
– „All Inclusive” – texte de Bogdan Georgescu – Editura Charmides, Bistrita, 2015

Detalieri ale evenimentelor prezentate si datele desfasurarii lor pot fi accesate pe www.fnt.ro si pe pagina de facebook a Festivalului National de Teatru.

Începând cu data de 8 octombrie 2015 Festivalul Naţional de Teatru/UNITER pune în vânzare biletele pentru cele 98 de reprezentaţii ale spectacolelor prezentate în cea de-a 25-a ediţie.
 
Biletele se pun în vânzare începând cu ora 00.01 pe platforma online www.mystage.ro şi la casele de bilete ale teatrelor partenere (Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Excelsior, Teatrul Foarte Mic) odată cu deschiderea acestora.
 
În premieră pentru Festivalul Naţional de Teatru, biletele se vor putea achiziţiona online, prin mystage.ro – prima platformă de bilete dedicată exclusiv spectacolului de teatru din România. Platforma este accesibilă şi de pe orice dispozitiv mobil şi astfel oricine va putea cumpăra foarte uşor bilete la toate reprezentaţiile festivalului.
Sistemul funcţionează foarte simplu: fiecare utilizator îşi alege reprezentaţia şi locurile pe care şi le doreşte în sală şi apoi le cumpără. După efectuarea plăţii, fără alte costuri suplimentare, primeşte automat în contul său şi pe e-mail biletul electronic, cu care va putea intra direct la spectacole. Plăţile pe mystage.ro se pot efectua cu cardul, iar procesarea acestora se face în deplină siguranţă prin platforma euplatesc.ro, aparţinând Raiffeisen Bank.
 
Urmăriţi-ne pe www.fnt.ro, www.mystage.ro şi pe pagina de facebook a Festivalului Naţional de Teatru.
 

Relatii presa FNT 7 octombrie 2015

Pompilius Onofrei
0744 346 720

Pamela Bojog-Pricopie
Mobil: 0735 156 983
UNITER
George Enescu 2-4, Bucuresti
Tel: 021/ 315 36 36
021/ 313 42 78
Fax: 021/ 315 00 48
Mail: [email protected]