7 – 14 octombrie 2015 la UNA Galeria

Renumiți ceramiști cu experiență în tehnica Raku, artiști plastici consacrați și tineri, studenți, elevi, artiști multimedia sunt prezenți cu  50 de lucrări de ceramică realizate prin tehnica japoneză raku, instalaţie, film şi artă fotografică, rezultatul Tabărei de creație Maraton Raku, ce a avut loc în aceasta vară la Gura Vitioarei.

De comun acord cu artiştii implicaţi în conceptul acestui proiect, dorim să dedicăm  acest eveniment, omului, ceramistului şi dascălului Ionel Cojocariu. În 1994, la Constanța, Ion Cojocariu a început inițierea tehnicii raku în ceramica românească. Studenții, prietenii, cei care l-au urmat, o parte din cei care l-au iubit și l-au admirat sunt prezenți la Maraton Raku. Știm că acest eveniment i-ar fi adus o mare bucurie acestui maestru și prieten.

„… Într-o viață scurtă și intensă, nescutită de momente dificile, trăită cu ardență, Ion Cojocariu a realizat multe. A fost răsplătit și cu numeroase premii naționale și internaționale. A reușit să îndrume câteva promoții de artiști, a reușit să impună în România tehnica Raku-ului prin câteva memorabile acțiuni și proiecte. … Parcă împrumutând ceva din temperatura de ardere a artei sale, tot timpul incandescent, mereu în mișcare, purtând în inimă un proiect, Ion Cojocariu a iradiat lumea cu lumina sa, cu bucuria sa de a trăi făcând, cu nestăvilita lui putere de a dărui și de a se dărui fără rețineri. În lumea în care trăim, acest mod de a fi nu e tocmai rețeta de viață lungă ! Am rămas cu lucrările și cu impresia acestei puteri de a arde până la capăt, lipsiți de bucuria pe care o provoca prezența sa.

Nu reușesc să mă obișnuiesc cu faptul că trebuie să vorbesc despre prietenul meu Ionel, Ionică, la timpul trecut!” (Vlad Ciobanu, sculptor)

Marta Jakobovits (ceramist), Gheorghe Fărcașiu (ceramist),

George Dumitru (sculptor), Vlad Ciobanu (sculptor), Ciprian Ariciu (ceramist), Maria Cornelia Militaru (ceramist), Oana Florică (ceramist), Alexandru Buzea (ceramist), Nicoleta Buzea (ceramist), Cristina Budar (ceramist), Iuliana Turcu (ceramist), Liliana Marin (ceramist), Cristina Ciobanu (ceramist), Cristian Dobrescu (ceramist), Oana Maria Stoica (ceramist), Irina Spînu (pictor), Iulia Costache (grafician), Alexandra Filotti (istoria artei), Raluca Preda (grafician), Petre Chichiriță (sculptor), Ela Tudoran (sculptor), Dragoș Manea (sculptor), Ina Svetoslavova Bachvarova – Vencharska (grafic designer), Vladimir Vencharsky (grafic designer), Marius Stanciu (student), Victor Costache (student), Floriana Rodica Soare (elev), Maria Teodora Petre (elev), Martina Vencharska (elev), Veronika Vencharska (elev), Stefan Buzea (artist multimedia), Alexandru Dumitru (artist multimedia), Paul Melinte (operator imagine).

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc la UNA Galeria

miercuri, 7 octombrie 2015, orele 18.00

(str. Budișteanu, nr. 10, București)

”Ceramica  și activitățile legate de ea au calitatea surprinzătoare de a te transpune într-o dimensiune spirituală magică, resimțită ca  o posibilitate de  apropiere de secretul și sacrul existenței.

Mă atrage limbajul formelor și a materialelor. Chimia și alchimia materialor. Mă atrage  relația ciudată între materiale, între material și formă, mă atrage ceea ce nu știu,….. pasul următor. Urmăresc cu înteres preocupările generațiilor noi. Admir sentimentul lor de mai mare libertate  și mă fascinează schimburile de idei. A lucra în tehnica Raku este totdeauna o provocare deosebită pentru mine.  În funcție de rezultatul dorit încerc să aleg fazele de lucru, glazurile, materialele folosite  cu mare strictețe  și tot mai rămîne loc pentru  mirare și surpriză.” (Marta Jakobovits, ceramist)

Expozitia ne prezintă ceramica într-o ipostaza și relație tridimensională obiect-fotografie-video, care se desfășoară în trei dimensiuni temporale simultane: trecutul obiectului, redat în proiecția video, obiectul prezent ca rezultat al întregului proces de lucru și texturile, în mare parte neprevazute, care fotografiate în detaliu și supradimensionate relevă o dimensiune cu totul nouă a formei detașându-se de aceasta prin forța și noutatea imaginii.

Șocurile termice, formele, culorile și texturile, dansul focului și al fumului, vor fi proiectate pe toată durata expoziției pe pereții spațiului de expunere. Această metaforă a cuptorului, spațiului intim, greu accesibil, riscant și totuși deschis, va ilustra trecutul obiectului, a procesului prin care acesta și-a dobândit rezistenta, continuitatea în timp ca formă. În acest spatiu vor fi expuse 50 de obiecte raku, rezultatele experimentului. Fotografiile din expoziție vor completa proiectia video, prin prezența detaliului supradimensionat static: detalii de texturi obținute prin tehnica raku prezente pe suprafețele lucrărilor, în contrast cu dinamica focului și a fumului înregistrata audio și video în ultimele faze de ardere. Poziționarea lucrărilor se va face ținând cont de variantele de expunere pe care le vor concepe artiștii. În mare parte se vor folosi elemente naturale: nisip, pietriș, blaturi de lemn, piatra, etc. Fotografiile texturilor sunt ultimele lucrari realizate în proiect, prin unicitatea lor aproape că transcend obiectul ceramic și se regăsesc în spectacolul de fum din proiecție. O instalație în care lucrările de ceramică vor fi legatura dintre imaginile video și cele fotografice.

Într-un alt spațiu va fi amplasată o instalație numită zoetrop sau zoopraxiscope (Cristina Budar, ceramist). Lucrarea este compusă din 27 de piese-flori din gresie modelată și arsă în tehnica raku întruchipând diferite stadii de dechidere ale undei flori. Lucrarea este o instalație dinamică, obiectele generează o animație mecanică în care cadrele sunt lucrările ceramice. (Oana Florică, artist vizual)

Evenimentul este organizat de Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Colegiul de Artă “Carmen Sylva” Ploiești.

Expoziţia va deveni una itinerantă, urmând să fie amplasată succesiv la Muzeul de Artă Prahova ”Ion Ionescu Quintus” (16 – 13 octombrie 2015), la Casa de Cultură Valenii de Munte (24 – 31 octombrie 2015) şi în alte contexte geografice şi culturale de pe teritoriul României.

Expoziția se va desfășura în cadrul proiectului cultural ”Tabără de creație Maraton Raku” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

AFIS-FINAL-BUCURESTI Maraton-Raku-2015 A Marta Jakobovits Alexandru Buzea 1 (2) Ciprian Ariciu