Unul dintre cei mai renumiți artiști în plan mondial, violonistul francez David Grimal, continuă cea de-a doua ediție a conversațiilor din seria “Festivalul Ideilor”, organizat de Institutul Aspen România în colaborare cu Festivalul Internațional George Enescu.
Luni, 14 septembrie 2015, începând cu ora 19.15, la Sala mică a Ateneului Român, va avea loc o conversație cu David Grimal despre muzică, identitate și cultură, într-un dialog inclusiv despre contribuții și experiențe individuale.
Va fi prezent în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de anul acesta împreună cu Orchestra Les Dissonances, duminică, 13 septembrie 2015, la ora 16.30, la Ateneul Român. În program vor fi Debussy, Enescu și Beethoven.
Participarea presei la eveniment se face doar pe bază de acreditare la adresa [email protected], până luni, 14 septembrie, ora 11.00.
După ce a urmat Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris sub îndrumarea lui Régis Pasquier, perioadă în care a primit sfaturi şi încurajări din partea unor artişti renumiţi precum Schlomo Mintz şi Isaac Stern, David Grimal a studiat timp de un an la École des Science Politiques din Paris înaintea întâlnirii cu Philippe Hirshhorn, care i-a schimbat cursul vieţii.
David Grimal are o carieră internaţională de violonist solo, de-a lungul căreia a susţinut regulat concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene de muzică clasică ale lumii şi cu orchestre prestigioase cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Russian National Orchestra, Orchestre National de Lyon, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker, New Japan Philharmonic, Orchestre de l’Opéra de Lyon, Mozarteum Orchestra Salzburg, Jerusalem Symphony Orchestra şi Sinfonia Varsovia, sub conducerea unor dirijori precum Christoph Eschenbach, Michel Plasson, Michael Schønwandt, Péter Csaba, Heinrich Schiff, Lawrence Foster, Emmanuel Krivine, Mikhail Pletnev, Rafael Frühbeck de Burgos şi Peter Eötvös, Andris Nelsons, Christian Arming. fost destinatarul unor lucrări cu dedicaţie din partea mai multor compozitori, printre care se numără Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Jean-François Zygel, Alexander Gasparov, Victor Kissine, Fuminori Tanada, Richard Dubugnon, Ivan Fedele, Philippe Harrowing, Anders Hillborg, Oscar Bianchi, Guillaume Connesson şi Frederic Verrières.
Pe lângă cariera sa de artist solo, David Grimal a ţinut să exploreze şi proiecte mai personale. Libertatea pe care i-a oferit-o colaborarea cu Les Dissonances i-a permis să-şi dezvolte universul interior prin aventurarea în repertorii ce nu le sunt accesibile artiştilor solo.
Alături de Les Dissonances, a înfiinţat “L’Autre Saison”, o serie de concerte date în beneficiul şi împreună cu persoanele fără adăpost la biserica Saint-Leu, aflată în inima Parisului.
Începând din 2008, David Grimal a fost Artist în Rezidenţă la Opera din Dijon. Predă cursuri de vioară la Musikhochschule din Sarrebrück, Germania. De asemenea, ţine multe cursuri de măiestrie şi a fost membru în juriul Concursului internaţional Long-Thibaud din Paris în anul 2010. A primit distincţia Chevalier des Arts et des Lettres din partea ministrului francez al culturii în 2008.
David Grimal cântă pe un Stradivarius, “ex Roederer” din 1710, dar şi pe “Don Quijote”, o vioară concepută pentru el de lutierul francez Jacques Fustier.
Recent Comments