Sediul ICR Stockholm va găzdui în perioada 28 august – 30 noiembrie 2015 prima expoziţie personală a artistei Raluca Popa în Europa de Nord. Expoziţia, cu numele „Două titluri”, este rezultatul unui dialog între artista din România şi curatorul suedez Jonatan Habib Engqvist, pornind de la diferenţele de repere personale şi culturale în materie de compoziţie vizuală în arta contemporană. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi 27 august, în prezenţa artistei Raluca Popa şi a curatorului suedez, care vor prezenta proiectul publicului.

Proiectul de expoziţie este unul site-specific, pornește de la un film regizat de Ingmar Bergman, și va cuprinde lucrări recente şi noi, desenate direct pe pereţii sălilor de expoziţie ale institutului. Lucrările Ralucăi Popa au deseori ca suport peretele, calitatea imaterială a lucrării de artă, de bun care nu poate fi deţinut sau tranzacţionat, fiind unul din aspectele pe care artista la urmăreşte în practica sa. Construită asemenea unui film, expoziţia de la ICR Stockholm implică vizitatorul şi îi oferă acestuia funcţia de editor, firul narativ putând fi recompus prin simpla mişcare în spaţiu.

Proiectul porneşte de la experienţa întâlnirii cu o altă cultură sau limbaj prin intermediul artei şi analizează procesul de receptare a unei imagini atunci când nu doar limbajul necesită traducere, ci şi contextul cultural. Fie că e vorba de expoziţii de grup internaţionale, fie că e vorba de experienţe personale, procesul decodării imaginii în afara contextului în care aceasta a fost creată deschide noi posibilităţi pentru opera de artă în sine. În biografia Ralucăi Popa, momentul decodării şi construcţia unor scenarii alternative a ocupat un loc important încă din copilărie, când artista urmărea filme în limbi necunoscute la cinematograful unde bunicul ei era proiecţionist.

Raluca Popa (n. 1979) a studiat la Byam Shaw School of Art/ Central Saint Martins (Londra) și Universitatea de Arta și Design (Cluj). Dintre proiectele la care a participat, amintim: în 2015, expoziţia personală Turning Something Plain into a Circle, la Ivan Gallery din Bucureşti, expoziţia de grup Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016 la MAK, în cadrul Bienalei de Artă de la Viena, expoziţia Une autre cité la centrul de artă Tranzit din București; expoziţiaOther Rooms la Galeria Plan B, Cluj; în 2014 expoziţia Dispositions in Time and Space la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din București şi expoziţia And Yet There Was Art! la Leopold Museum din Viena; în 2013 expoziţia şi publicaţia Dear Money la Salonul de Proiecte din Bucureşti; What We Destroy and Celebrate at the Same Time la Salonulde Proiecte, București (2012); în 2011 expoziţia colectivă The Garden View la Galeria Andreiana Mihail din București, Așa cum mă dorești, expoziţie colectivă la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal din Sibiu în 2010. 

Raluca Popa Two Drawings, 2010-2011, Pencil on paper, 42 x 30  30 x 42 cm