jveTermen limită: 15 septembrie 2009.

Beneficii:

  • atelier de lucru, care nu poate fi şi loc de trăit, conform regulilor;
  • 9 360 de Euro/an sau 4 680 Euro/an, în funcţie de nivelul de implicare în programul institutului, acordaţi în 13 tranşe;
  • acces la biblioteca institutului, care este deschisă inclusiv publicării de lucrări ale cercetătorilor;
  • recunoaşterea internaţională de a fi participat la o rezidenţă în cadrul Jan van Eyck Academie.

“Prestigios” este cuvântul care poate fi asociat fără pretenţii nefondate acestui institut post-academic de cercetare şi producţie în artă, Jan van Eyck Academie, de sorginte catolică, ce se prezintă acum ca “deschis” şi “orientat spre viitor”.

Institutul (fundaţie în termeni juridici) nu este o instuţie oficială de învăţământ (la origine – anii ‘40 – a apărut complementar Academiei de Stat aka Rijksacademie din Amsterdam – ever since 1870), nu oferă diplome sau certificări ci, la cerere, poate acorda scrisori de recomandare. Departamentul de artă, cel care solicită aplicaţiile de cercetare, oferă un spaţiu unic de experimentare, producţie, reflecţie şi dezbatere.

Deci în cazul în care sunteţi interesaţi să cercetaţi la nivel înalt, fără a căuta neapărat o diplomă, aflaţi că acest institut de artă, design şi teorie din Olanda, Maastricht, invită artişti inclusiv din România să aplice (individual sau în grup) cu un program de cercetare în artă cu durată între o lună şi doi ani, începând cu ianuarie 2010.

Academia pune la dispoziţia cercetătorilor o expertiză largă legată de mijloace si producţie, atât proprie, cât şi în colaborare cu organizaţii partenere. Aria expertizei oferite cuprinde fotografie, print digital, producţie audio şi video, aplicaţii IT şi alte tehnologii digitale, la care se adaugă materiale precum lemn, sticlă, metal, ceramică sau bronz.

Nu sunt impuse condiţii legate de mijloacele de exprimare ale artistului, forma sau conţinutul cercetării şi sunt încurajate schimbul inter-disciplinar şi colaborarea între cercetători. Limbile de lucru ale institutului sunt engleza şi olandeza.

Pentru a aplica, există o taxă de aplicaţie de 65 de Euro şi trebuie să trimiţi cu data poştei cel târziu 15 septembrie 2009, la Jan van Eyck Academie, Academieplein 1, 6211 KM Maastricht, The Netherlandsun plic cu:

  • propunerea de proiect (descriere în maxim 1000 de cuvinte), care este şi elementul central al aplicaţiei;
  • un CV;
  • formularul de aplicaţie completat;
  • materiale de documentaţie a proiectului.

Persoană de contact: Leon Westenberg, [email protected], telefon: +31 (0)43 350 3724.

mai multe aici