„Adinuţa şi ursul împăiat”
Artist: Adriana Florea Băloiu
Curator: Alina Bucur
08.08 – 29.08.2015
Muzeul Brăilei, Centrul cultural “Nicăpetre”

COLORERIA te invită sâmbătă, 8 august, ora 19 in Grădina Centrului Cultural “Nicăpetre” la o seară boemă, inconjurat de artă şi frumos, muzică şi relaxare, copilărie şi fascinaţie. Iubitor de voie bună şi culoare şi mai ales de o intensă nevoie de mirare, te chemăm să te desprinzi preţ de două, trei ceasuri din zbuciumul cotidian şi să te laşi bucurat de romantismul incurabil al copilăriei, pe care l-a trăit, inchipuit şi nutrit cu pasiune Adinuţa.

“Nu ştiu alţii cum sunt sau cum e prin alte părţi, dar eu cand mă gândesc la mine copil, văd doar urşi impăiaţi şi intâmplări ce-mi bulbucau ochii ca la păpuşile Barbie. Am rămas şi azi cu uimirile şi azi la fel ca atunci aceleaşi intrebări şi nedumeriri mă urmaresc fidel. Mă privesc in oglinda fetiţei cu geantă roşie, breton şi cămaşă nouă cumpărată de străbunica mea. Mergem impreună să-mi facă o poză pe un scaun de rafie, lângă un urs împăiat. Se amenajase locul acela special pentru copii şi amintiri de neuitat, iar eu, frumos îmbrăcată chipurile, pieptănată la fel de frumos, de mână cu bunica, mă indrept spre a imortaliza un moment de un penibilism absurd: poza cu ursul.

Bunica a murit acum 4 ani, ursul încă se mai plimbă prin oraşele de provincie.

Aceasta este o poveste, povestea copilului din mine ce încă işi trăieste copilăria independent de lumea adultului şi a sistemului convenţional, fără coloana vertebrală şi cu valori injumătăţite sau dispărute de tot, intr-un dialog aparent dar deloc paradoxal.

Mai departe, aici este vorba despre închipuirea unei lumi copilăreşti pe scheletul unui adult disfuncţional şi confuz. Lucrările aduc un mix de bucurie izvorâtă din conturarea amintirilor din copilărie şi un mod de abordare nervos sau/şi ironic, provenit din imaginea adultului asupra lumii in care şi-a incarcerat copilul smuls din universul poveştilor. Poveşti, nu cu scufiţa roşie şi lupul cel rău, ca lupul nu e rău, (nu ştiu de ce ne invaţă aşa ceva, copii fiind) sau capra cu trei iezi că doar mama nu mă incuie in casă şi pleacă de nebună la coafor lăsându-mă sa descui uşa pedofilului avid de lolite fragede şi curioase. Totuşi nu suntem predispuşi a fi personajele lui henry miller din opus pistorum, nu toţi şi nu in genere, in orice caz.

Adinuţa creşte şi se formează fericită către adultul din ce in ce mai puţin fericit şi mai mult constient de propria percepţie asupra ei şi mediului inconjurător. Se priveşte in oglinda eului şi nu se recunoaste in forma modelată de toţi factorii la care a fost sau s-a supus. Contrastul intre idealul informal şi generalul dasein formal naşte demoni greu de invins. Aşa se desfasoară călătoria spre copilul cu geantă roşie dinspre copilul pierdut şi treaz de azi.”

Expoziţia va fi deschisă in perioada 8-29 August 2015 in spaţiul Centrului Cultural Nicăpetre, Strada Belvedere nr. 1, Brăila.

Afis-Adinuta-si-ursul-impaiat The-path The-Oldman’s-daughter Joke-with-seeds Creatures-of-some-fairytale Une-histoire-d’amour

Organizator: Asociaţia culturală Coloreria
Parteneri: Centrul cultural NICĀPETRE, Muzeul Brăilei Carol I
Sponsori: Pancronex
Parteneri Media: BrailaPeBune, Probr.ro, Modernism.ro

 

Centrul cultural “Nicăpetre
Muzeul Brăilei “Carol I”
Strada Belvedere nr. 1, Brăila
Vernisaj:
Sâmbătă, 8 August 2015
19h00