La Râșnov, un festival  minunat, fără fițe și tam-tam

Text și fotografii Călin Hentea

De șapte ani încoace, în miez de vară, la Râșnov se întâmplă unul dintre puținele evenimente culturale cu adevărat minunate din România: Festivalul filmului istoric. De fapt, nu este vorba numai despre proiecția unor filme istorice de foarte bună calitate – mai vechi (anul acesta tocmai a rulat rarisimul „Nașterea unei națiuni”, din 1915, de D. W. Griffith) sau mai noi („Aferim !”, de Radu Jude, „The Search”, de Michel Hazanavicius sau „American Sniper”, de Clint Eastwood) – sau de documentare excepționale („Cele 13 fețe ale războiului”, de Adrian Ursu și echipa emisiunii „Secvențial”, „Reuniunile Secrete de la Yalta”, de Serge Viallet sau „1898 Un timp sărit din calendar”, de Liviu Tofan). În realitate este vorba despre un festival ca o (delicioasă) salată culturală – așa cum îl alinta Mihai Dragomir, entuziastul și prea modestul său inițiator – care se coagulează sub o temă comună (anul acesta a fost „Uniune vs. Secesiune”). În această formulă culturală unică în România s-a coagulat în ultimii ani o tot mai prestigioasă Școală de vară „Astra”, moderată cu avizată pertinență și caldă convivialitate de Sorin Mîndruțescu: lectori de mare calibru intelectual și, totodată, personalități puternice (Adrian Cioroianu, Mihai Răzvan Ungureanu, preotul Constantin Necula, Dan Dungaciu, Sever Voinescu, Theodor Paleologu, Sorin Ducaru, Liviu Tofan, Aurora Liiceanu, Cristian Teodorescu) își expun liber și convingător ideile în fața unor riguros selecționați studenți din România și Republica Moldova. Toate acestea au loc în sala cinematografului „Amza Pellea”, numit astfel în amintirea marelui actor care a filmat adesea în Râșnov, la Cetate.

La umbra Cetății se mai întâmplă și concerte fabuloase, precum cel al cvartetului de coarde RTE ConTempo Quartet (două cupluri de români stabiliți în Irlanda), în timp ce la Biserica evanghelică soprana Ruxandra Cioranu, acompaniată de Irina Năstase la orgă și Andrei Kivu la violoncel stabilesc conexiuni și disensiuni în muzica germană. În Râșnov, librăria era în reconstrucție împreună cu viitorul centru pietonal, dar Festivalul le-a oferit râșnovenilor și un târg de carte (de istorie, desigur), precum și o expoziție de dureroasă amintire despre deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice. Nu numai pentru animarea decorului, dar mai ales pentru „vizualizarea istoriei”, membrii Asociației „6 Dorobanți” au fost prezenți în Festival mai întâi în uniforme ale armatei napoleoniene și apoi ale Războiului de secesiune american, totul, de la bivuac la pafta, fiind reconstituit cu meticulozitatea profesionistă a lui Horia Șerbănescu și erudiția profesorului Silvan Ionescu.

Una peste alta, Festivalul de la Râșnov refuză covorul roșu și nu caută breaking news-urile, dar se dezvoltă prin calitatea și profunzimea actului cultural firesc și autentic, fără fițe și tam-tam. Fără elitisme snoabe, dar și fără populisme zgomotoase. Doar cu răcoarea, curățenia și ospitalitatea din Țara Bârsei.

 Resize of Adrian Cioroianu despre consecintele celui de-al Doilea Razboi Mondial

Adrian Cioroianu despre consecintele celui de-al Doilea Razboi Mondial

 

Resize of Adrian Ursu despre cele 13 fete ale razboiului

Adrian Ursu despre cele 13 fete ale razboiului

 

Resize of Asociatia 6 Dorobanti

Asociatia 6 Dorobanti

 

Resize of Concert de coarde in Cetate

Concert de coarde in Cetate

 

Resize of De la Haydn la Enescu

De la Haydn la Enescu

 

Resize of Despre istorie si propaganda in filmul romanesc

Despre istorie si propaganda in filmul romanesc

 

Resize of Dincolo incepe filmul

Dincolo incepe filmul

 

Resize of Garda la Festival

Garda la Festival

 

Resize of In bivuac

In bivuac

 

Resize of Istorie pe strada

Istorie pe strada

 

Resize of Lansarea unui nou numar din revista TIMPUL

Lansarea unui nou numar din revista TIMPUL

Resize of Liviu Jicman si Adrian Cioroianu intr-o scurta pauza

Liviu Jicman si Adrian Cioroianu intr-o scurta pauza

 

Resize of Mihai Dragomir si Horia Serbanescu pregatind show-ul istoric

Mihai Dragomir si Horia Serbanescu pregatind show-ul istoric

 

Resize of Mini targ de carte de istorie

Mini targ de carte de istorie

 

Resize of Oragnizatorii Festivalului si lectorii Scolii de vara

Oragnizatorii Festivalului si lectorii Scolii de vara

 

Resize of Patru muzicieni romani de mare succes in Irlanda

Patru muzicieni romani de mare succes in Irlanda

Resize of Preotul Constantin Necula

Preotul Constantin Necula

 

Resize of Profesorul Silvan Ionescu ridicand un bivuac

Profesorul Silvan Ionescu ridicand un bivuac

 

Resize of Sala Amza Pellea

Sala Amza Pellea